Начало > Компании > Wikipedia

Wikipedia

Wikipedia logo

Wikipedia е безплатна, колоборативна, многоезикова интернет енциклопедия, поддържана от нестопанската Wikimedia Foundation. 20-те милиона статии (над 3.8 милиона от които са на английски) са написани колоборативно от ентусиасти от целия свят. Почти всички статии могат да бъдат редактирани от хора с достъп до сайта, който има над 100,000 редовни потребител и сътрудници.

От януари 2012 има издания на Wikipedia в 283 езика. Тя стана най-големият и популярен сайт за общо познание в мрежата, нареждайки се на шесто място в Alexa списъка с всички сайтове и имащ над 365 милиона потрбители по целия свят. Установено е че Wikipedia получава над 2.7 билиона посещения месечно само от щатите.

Wikipedia е основана през януари, 2001 от Джими Уелс и Лари Сангър. Сангър дава идеята за името Wikipedia, което идва от "wiki"(технология за създаване на колоборативни уебсайтове, идващо от хавайската дума wiki, означаваща бърз), и енцикопедия.

Въпреки че полицата на Wikipedia силно насърчава точността на информацията и неутралитет на статиите, критиците на Wikipedia обвиняват за систематични грешки и отклонения (включвайки ненужната важност, придавана на популярната култура) и защото спомага достигането на консенсус с пълномощията за редакторският процес, което не дава пълна сигурност до това до колко информацията е коректна.


Новини за WikipediaКавто е мнението ви за Wikipedia?


Основна информация


Добави новина за Wikipedia


noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог