Как да предпазим компютъра си от вируси?

Вашият компютър работи по-бавно от обикновено? Често се показват мистериозни съобщения за грешки? Не можете да стартирате някои програми? Ако е така, тогава има опасност компютърът ви да е заразен с вирус. Това е един от най-големите проблеми, пред които са изправени почти всички потребители по целия свят. Има много видове вируси,червеи и троянски коне, който могат да заразят и да навредят на вашия компютър. Някои от тях са безвредни откъм кражба на информация, но могат да направят доста други неприятни неща, включително изтриване на всички данни от вашия компютър и умножаване своите копия към други компютри.

Все пак има много начини, чрез които можете да държите тези вируси и червеи далеч от вашия компютър. Тук даваме 12 съвета как да поддържате компютъра си чист.

1. Електронната поща е един от най-често срещаните начини за заразяване с вирус. Препоръката тук е да стоите настрана от SPAM-кутията си. Най-добрият начин е да отваряте само мейли от сигурни източници, като например вашия списък с контакти. Най-добрият начин за намаляване на спама е чрез използването на електронни филтри във вашата електронна поща. Ако използвате собствен мейл хостинг (различен от Yahoo, Hotmail, Gmail и т.н.), е силно препоръчително да използвате добър анти-спам софтуер. И накрая, НИКОГА не кликайте върху каквато и да е връзка от ненадежден източник.

2. Винаги бъдете внимателни, като използвате MS Outlook. MS Outlook е по-податлив на червеи, в сравнение с други програми за електронна поща, освен ако имате ефективен антивирусен софтуер. Използвайте Pegasus или Thunderbird или уеб-базирана програма, като Hotmail или Gmail. Най-добре е да деинсталирате MS Outlook от вашия компютър.

3. Преносимата USB памет (флашка) е друг често срещан начин, чрез който вирусът може да се разпространява бързо. Винаги е добра идея да сканирате за вируси, преди да копирате данните на компютъра. Недейте НИКОГА да щраквате двукратно върху флашката, за да я отворите. Вместо това можете да щракнете с десния бутон върху него и изберете опцията "Explore" . Това е сигурен начин за отваряне на този тип устройства. Друг начин да защитите компютъра е да инсталирате USB Disk Security на вашия компютър. С тази малка програмка може да сканирате за вируси, а също и да изключите автоматичното стартиране на USB устройства.

4. Както всички знаем, интернет е основен източник на всички злонамерени програми, включително вируси, червеи, троянски коне, malware и т.н. Всъщност интернет е отговорен за до 80% от заразите с вируси. Така че тук съветът е как да сърфирате безопасно, за да избегнете заразяването с вирус от интернет.

• Никога не кликвайте върху отварящи се прозорци, които се обявяват внезапна катастрофа във вашия град или твърдят, че сте спечелили награда. Това са основните начини за подвеждане на потребителите в интернет. Затова никога не трябва да им се доверявате.
• Можете да използвате програми за автоматично блокиране на изскачащи прозорци.
• Повечето браузъри като Mozilla Firefox, Google Chrome и Opera имат различни добавки, които могат да ви помогнат за спиране не само на изскачащите прозорци, но и на рекламите (върху това ще се спрем в някоя от следващите статии).

5. Повечето от нас използват търсачки като Google, за да намерят това, което търсят. Това е съвсем очевидно и злонамерените сайтове лесно могат да бъдат включени в резултатите от търсенето. За да не попаднете на ненадеждни и злонамерени сайтове, можете да изтеглите и инсталирате AVG Secure Search. Този инструмент е много удобен и ще ви помогне да стоите настрана от злонамерените сайтове. Можете също така да използвате добавки към браузъра като Dr.Web anti-virus link checker или Viral Threat Level, която ще сканира файловете, които изтегляте.

6. Основен начин за предпазване на вашия компютър от вируси е инсталирането на добър антивирусен софтуер и поддържането му актуален. Също така трябва да правите пълно сканиране на системата периодично. Силно препоръчително е да включите функцията за автоматично обновяване. Има много безплатни програми за защита от вируси, които са подходящи за повечето потребители.

7. Инсталирайте и добра Antispyware програма, чиято работа е да се бори със зловредния и шпионски софтуер в интернет.

8. Никога не отваряйте файлове, прикачени към мейл или към съобщение в социалните мрежи, ако източникът е непознат за вас или ненадежден. Особено, ако става дума за снимка, текст, аудио файл, програми и др. (тези файлове завършват с разширения .txt, .jpg, .jpeg, .gif, .bmp, .tif, .mp3, .html, .htm, .exe, .avi и др.). Най-добре е все пак да сканирате файла за вируси, преди да го отворите, независимо от кого е.

9. Трябва разрешите на Windows Update автоматично да изтегля обновявания и поправки, защото това ще позволи на компютъра ви автоматично да изтегля всички актуализации, както за операционната система и Internet Explorer. Тези актуализации поправят дупки в сигурността на софтуера.

10. Не използвайте дискове, които други хора са ви дали, дори и от офиса. Дискът може да бъде заразен с вирус. Разбира се, можете да го пуснете, ако го сканирате за вируси преди това. Добре е да изключите автоматичното стартиране на диска и всички останали външни устройства на компютъра ви, за гарантирате по-голяма безопасност.

11. Ако сваляте файлове от ненадеждни сайтове или източници като торенти и т.н., първо стартирате сканиране за вируси, след това ги отваряйте.

12. И накрая, не ви препоръчваме да посещавате уеб сайтове, които предлагат незаконно/нежелателно съдържание, като кракове за програми, сериали, филми и т.н., тъй като те допринасят много за разпространението на вируси и други злонамерени програми.

Следвайте горните стъпки и ние можем да ви гарантираме безопасността на вашия компютър. Ако имате някакви съмнения или имате нужда от помощ по отношение на този пост, напишете коментар - така че ние ще разберем за проблема и ще ви помогнем.

Статията е публикувана на


Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог