Начало > Компании > IBM

IBM

IBM logo

Ай Би Ем (IBM) е американска компания, най-големият в света доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 50,26 милиарда евро и общ обем на продажбите от 72,58 милиарда евро (2006)

Компанията, която по-късно дава началото на IBM, е основана през 1888 година под името Tabulating Machine Company от Херман Холерит (Herman Hollerith), в окръг Broome, щата Ню Йорк, САЩ. IBM (International Business Machines) е основана на 15 юни 1911 като корпорация Computing Tabulating Recording Corporation (CTR), и е регистрирана на Ню Йоркската фондова борса.

През 2011г IBM е обявена за 18та по големина фирма в Америка, но на седма позиция по приходи. На световно ниво компанията се намира на 31во място.

Ай Би Ем притежава повече патенти от всяка друга американска компания и притежава 9 лаборатории по целия свят. Служителите на IBM са получили девет нобелови награди, четири приза на Туринг, девет медала National Medals of Technology и пет медала National Medals of Science. Някои от най-известните открития на компанията са банкомата (ATM - automated teller machine), флопи диска, твърдия диск, релационната база и много други.


Новини за IBMКавто е мнението ви за IBM?


Основна информация

Основана: 15 юни 1911 г (Ню Йорк, САЩ)
Седалище: Армонк, САЩ
Служители: 426'751 (2010)
Уеб сайт: ibm.com

Добави новина за IBM


noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог