Може ли автомобилът да познае кога сме ядосани?

16.03.2014 18:09
Време е автомобилът сам да разбира кога шофьорът е ядосан или раздразнен. Автомобилът ви вече може сам да „реши“ кога емоционалното ви състояние е опасно на пътя.

Roadrage е технология, която проследява и преценява дали шофьорът зад волана е заплаха на пътя. Във Франция разработват коли, които могат да разпознаят емоционалното състояние на водача и да преценят дали той е заплаха на пътя. Технологията включва използването на камери, които проследяват изражението на лицето ни докато сме зад волана.

Според учените технологията може да се комбинира и с четене по устните. Представете си как реагирате, когато някой ви изпревари или се опита да ви попречи на пътя, със сигурност една такава ситуация е свързана с редица физиономии, които говорят за нашия гняв и отвращение.

Научните разработки се провеждат от EPFL Signal Processing 5 Laboratory(LTS5) заедно с PSA Peugeot Citroën, които предоставят автомобил за реалните тестове.

Инфрачервена камера зад волана „проучва“ движенията на лицевите ни мускули и прави сравнение между израженията ни и всичко, на което системата е била „научена“ за гнева и израженията, свързани с отвращение и нервност. Все още не е ясно какво би се случило след като системата дефинира емоционалното състояние на водача, но може би колата може просто да предупреди шофьора и да му напомни, че е време за почивка, тъй като емоциите поставят автомобила и пътниците в него на потенциална опасност на пътя. Вероятно в по-крайни ситуации самостоятелната система би могла и да контролира управлението на автомобила в случай на предстояща опасност.

За момента системата далеч не е перфектна. Вероятно част от проблема се състои в прецизността при разпознаване на емоциите. Системата би могла лесно да се обърка в случай, че шофьорът изразява своите чувства по начин, който се отличава от това, което компютърът е „научил“ предварително.

Френският научен екип планира да удвои броя на камерите. Също така се предвижда и разпознаване на емоциите на водача и в условия на нощно шофиране. База данни от изражения ще „учи“ системата на различните начини, по които човек може да покаже признаци на неудовлетвореност и гняв.

Планира се също да се използват и камери за проследяване на движението на устните. Това би послужило добре и за системите за сигурност при шофиране, които могат да „научат“ определени думи и изражения на устните, които демонстрират гняв. Те могат да се използват и за по-добре разпознаване на гласа на шофьора, изолирайки речта и фоновия шум.

Не за първи път се се използват камери, които улавят емоционалното ни състояние. Миналата година Fraunhofer Institute демонстрира своя собствена система, която е предназначена за имплементиране във витрините на магазините, които пък идентифицират стотици хора и могат да направят оценка за тяхното настроение, възраст и др.

По статията работи: , последно обновена: 16.03.2014 18:11:47
Новини по темата

Lada подготвят 5 нови автомобила

Американските власти издирват измамник от eBay

Най-бързата дизелова кола е BMW D3 Bi-Turbo!

Toyota има 885 000 дефектни автомобила

Най-скъпата кола в света си остава на Ferrari - произведена 1963 г

Google разработват автономен автомобил

Gorilla Glass намери приложение и в автомобилите

Възможно ли е да се направи кола с 3D принтер?

Bugatti Veyron Super Sport е най-бързата лека кола в света


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог