Младите предпочитат интернет пред телевизията

14.01.2008 10:54
Според ново проучване, младежите от Европа днес прекарват повече време в сърфиране из Интернет, отколкото в гледане на телевизия.

Проучването дава нови доказателства, че телевизионното потребление се свива при развитието на мрежата. Според Европейската асоциация за интерактивна реклама (EIAA), хората на възраст между 16 и 24 г. миналата 2007 година са прекарали с 10% повече време в интернет, а близо половината от тях (48%) заявяват, че гледат по-малко телевизия заради интернет.

За първи път 16-24 годишните влизат в Интернет по-често, отколкото гледат телевизия - твърди проучването, основано на около 7,000 телефонни интервюта в 10 държави. Това означава, че за тях телевизията вече не е основната медия. Проучването сочи още, че “потребителите използват интернет за функционалност и развлечение, след като техният медиен свят се превръща в наистина дигитален“, заявява Алисън Фенна, изпълнителен директор на EIAA. “Надяваме се да помогнем на рекламодателите и агенциите да разберат тази еволюция и да разработят нови и иновативни комуникационни стратегии“. EIAA е паневропейска търговска организация на продавачите на интерактивни медии. Сред членките й са компании като Adlink, AOL, Microsoft, Tiscali, Yahoo!, Lycos и DoubleClick и има 79% от онлайн аудиторията в Европа.

Според проучването, около 169 милиона души са онлайн на 10 европейски пазара. Най-големият прираст за 2007 г. идва обаче от по-възрастните потребители (известни като “сребърните сърфисти“) и жените. Средно, интернет юзерите прекарват онлайн близо 12 часа седмично. 1/3 изкарва над 16 часа онлайн, според изследването.

Докато по-младите отчетливо предпочитат Интернет пред телевизията, интернет-потреблението настига телевизионното потребление сред всички демографии в цяла Европа, казват от EIAA. 3/4 от всички интернет ползватели влизат онлайн между 5 и 7 дни от седмицата, което е нарастване в сравнение с 61% през 2004 г. За сметка на това броят на гледащите телевизия е останал на същото ниво от 86% за последните три години.

Интернет бързо се превръща в хъб за всички медии, тъй като интернет потребителите все повече консумират дигитално медии като списания, вестници, радио и телевизия, сочи проучването. Броят на хората, гледащи ТВ, филм или видео клипове онлайн поне веднъж месечно, е нараснал с внушителните 150% от предходната 2006 година. Този процес се ускорява от продължаващото увеличение на високоскоростната (broadband) пенетрация - 8 от 10 (81%) от всички интернет потребители вече използват високоскоростна връзка.

Посещаването на новинарски уебсайтове, изпращането на e-мейли и търсенето остават най-разпространените дейности на европейските интернет юзери.

Проучването е обхванало 7,008 случайни телефонни интервюта с по над 1,000 респондента съотв. във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия и Северните страни, както и по 500 респондента в Белгия и Холандия. Интервютата са проведени през м. септември 2007 г.

авто: , последно обновена: 19.12.2011 21:19:08
Новини по темата

Как да публикуваме база данни в Интернет

В Япония пускат мобилен пренос на данни със скорост 7.2 Mbit/s

Милиардер иска спиране на P2P мрежите

Възможно претоварване на световната мрежа до 2 години

Русия с най-висок ръст на интернет в Европа

МТел с нова промоция на мобилен интернет

Над 30% от населението вече ползва интернет

Internet 2 - 100 гигабитовия интернет е завършен!

Япония стартира проект за свой интернет


 
Коментари

#1 Uknow (15 ян. 2008 00:40)
0
 
0
User photo  подкрепям твърдението.Аз съм живо доказателство.

#2 deol (15 ян. 2008 01:53)
0
 
0
User photo  И а3 така :hyhy:

#3 brain (15 ян. 2008 02:55)
0
 
0
User photo  От както ланката ми пуснаха онлайн телевизия телевизора ми (хардуерния) прашасва и часа своята участ :fight:

#4 Uknow (15 ян. 2008 03:16)
0
 
0
User photo  да, всъщност от време на време гледам тв,но...онлайн :!:

#5 maneff (31 юли 2008 16:53)
0
 
0
User photo  Еми нормално. Какво дават по ефирната телевизия и радио ?? Неща които са ми набори. Да не говорим че на 15 минути (максимум) гледаш още 30минути реклами и кви ли не простотии. Облъчват ти главата с разни глупости, които изобщо НЕ са ти от полза. В интернет гледаш/слушаш каквото искаш, когато поискаш, както поискаш, колкото поискаш и прочие... А.. и спамът е по-малък (вярвате или не .. факт!) :bravo:


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог