Нов руткит за Windows е 100% неоткриваем

10.05.2008 12:13
Зловредният софтуер се скрива в „тъмна” част на микропроцесора, невидима за операционната система и недостъпна за настоящите антивирусни продукти

Изследователи по сигурността са разработили нов вид зловреден руткит софтуер, който се скрива в „тъмна" част на микропроцесора, недостъпна за настоящите антивирусни продукти.

System Management Mode (SMM) е защитена част от чипа, която може да бъде заключена и направена невидима за операционната система и в същото време може да даде на атакуващите снимка на това какво се случва в паметта. Новият руткит се задейства именно в System Management Mode (SMM).
Руткитът е в пакет с кийлогинг и комуникационен софтуер и би могъл да бъде използван за кражба на чувствителна информация. Създаден е от Шон Ембълтън (Shawn Embleton) и Шери Спаркс (Sherri Sparks), които притежават компания за компютърна сигурност - Clear Hat Consulting, базирана в Овиедо, Флорида.

Софтуерът ще бъде демонстриран за първи път по време на конференцията Black Hat през август в Лас Вегас.

Руткитовете са незабележими зловредни програми, направени така, че да прикриват следите си докато работят в компютъра, за да не бъдат откривани. Руткитовете добиха популярност през 2005 г., когато Sony BMG Music използва такава технология, за да скрива софтуер за защита на авторските права в музикалните записи, които продава. Компанията беше принудена да изтегли милиони компакт дискове преди назряващия скандал.

В последно време изследователите търсят начини да задействат руткитовете извън операционните системи, тъй като по този начин са много по-трудно откриваеми. Преди две години например изследователят Йоана Рутковска представи руткит, наречен Blue Pill, който използваше виртуализационна технология на AMD на ниво чип, за да се скрива. Рутковска заяви, че зловредният софтуер е 100% неоткриваем.

Blue Pill тогава имаше предимството на новите виртуализацонни технологии, които сега вече са добавени и към микропроцесорите. Новият руткит обаче използва характеристиката SMM, съществуваща от години и е разпространена в много повече машини. В процесорите 386 на Интел бяха добавяни програми в SMM, за да могат хардуерните производители да отстраняват бъгове, използвайки софтуер. Технологията също така беше използвана за управление на захранването, като напр. въвеждаше в sleep модул

От няколко години учените подозират, че е възможно в SMM да бъде задействан зловреден код. През 2006 г. изследователят Loic Duflot демонстрира как зловредна програма за SMM би могла да работи. Ембелтън казва, че със Спаркс са използвали идеята на Duflot и са написали по-сложен код с вградени руткитоподобни техники. Спаркс и Ембелтън са добавили и драйвер, написан на асемблер (един от най-трудните езици за програмиране).

авто: , последно обновена: 10.05.2008 12:13:51
Новини по темата

Хо-Хо-Хо, Santa има вирус за теб!

Vista Service Pack 1

Защо XP генерира толкова много неуспешни логин евенти?

Microsoft прецака Linux доставчик в Нигерия

Идва специален Windows за 100-доларови лаптопи

Майкрософт с "мини" Windows ядро

Хакер закърпи дупка в Windows

Вирус върлува в Китай

Windows няма да бъде внедряван!


 
Коментари

#1 (19 апр. 2009 06:11)
0
 
0
User photo  "Рутковска представи руткит" :39:

#2 (18 авг. 2009 06:14)
0
 
0
User photo  :39: :39: къде се намира това нещо :39: :39:

#3 maneff (19 авг. 2009 20:02)
0
 
0
User photo  Е.. тая дупка в част от процесорите на АМД я има от години. Беше въпрос на време, някой да хейтне и да намери начин да я използва за собствени цели :/


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог