Apple се провалиха

31.01.2010 09:36
iTablet не си заслужава

В последно време Apple вършат глупости. Първо патентоваха мултитъч технологията за да направят едва ли не тъчскрийна тяхна разработка, а сега пускат скъп таблет, който не предлага нищо интересно и е с операционна система на мобилен телефон. Предвид, че iPhone е наистина скъп в България( по принцип е доста по-скъп, но все пак според проучване именно България е най-скъпата държава по мобилни устройства и технологии), то таблетът няма нужда от коментар. Дори модели нетбуци от 200-300 лв. имат много повече неща и нормална ОС от скъпият таблет на Apple,чийто интересна екстра е единствено тъчскрийна. При това нетбуците в ниската стойност на пазара са изненадващо ефективни,евтини и всъщност са много добри-или поне по-добри от нещата на Apple.Ако не сте забелязали-мощен лаптоп за 2400 е 3-пъти(че и повече) по-бърз от лаптопите на Apple които са и по-скъпи. За да противодейства на нетбуците, Apple създаде iPad, който обещава да бъде подходящото решение за мнозина потребители, които искат да разполагат с малък компютър. Решение, но не за всички проблеми, се казва в материал на cnet.com.

Докато iPad може да спечели симпатии заради някои отделни функции като видео възпроизвеждане и четене на вестници и книги, истината е, че има много неща, които нетбуците могат да правят, а iPad – не. Например можете да теглите електронни книги във TXT, PDF, RTF и т.н. формати

Така че може би още е рано да отписваме нетбуците и да се вкопчваме в iPad като решение на проблемите ни. Вижте какво липсва на новия продукт на Apple според Investor.bg:

Видео чат – повечето нетбуци разполагат с вградени уебкамери, което позволява видеочат чрез програма като Skype или друга подобна програма. iPad няма такава. Иска ни се да имаше, поне за да можем да използваме таблета като уникално средство за комуникация.

Не възпроизвежда Flash – Стив Джобс нарече iPad “най-доброто усещане, което някога сте имали“, но изведнъж стана ясно, че една много голяма част от него липсва – и това е почти целият съвременен уеб-свят. Различните приложения и съдържание, изградено на базата на Flash, са огромен елемент от много сайтове. На този етап дори не е ясно дали iPad ще поддържа доста по-слабо разпространените програми Hulu или Netfix. Оказа се че не можете и едно видео в YouTube да изгледате със свръх скъпият таблет.

Нетбуците може да са слаби и бавни, но поне няма да ни лишат от възможност да използваме подобни приложения.

Програмиране – повечето хора не са програмисти или дори не се доближават до програмирането. Повечето нетбуци обаче работят с операционни системи като Windows 7, които могат да се използват за програмиране или модификации. Така че хакери, iPad не е добра сделка за вас.

Качване на снимки от апарат – на iPad липсват USB портове, което означава, че свързването на камери, апарати и каквато и да е периферия не е възможно. Това би затруднило всички, които използват малкия си компютър за работна станция или връзка със света, като например блогърите. За разлика от това, всеки нетбук разполага с поне 2 USB порта.

Запазване на над 64 GB данни – очаквахме повече от iPad. Дори базовите модели нетбуци разполагат със 160 гигабайтови дискове. Разбира се, информацията може да се пренася на различни носители, но това не винаги е удобно.

Използване на Facebook игри и приложения – повечето от тях са изградени на Flash, а както вече казахме – iPad не го поддържа. Така че, ако сте част от фермерското семейство на FarmVille или от мафиотските войни на MafiaWars – ще трябва да ползвате стария си нетбук.

Смяна на батерията – ясно е, че iPad е доста тънък, атрактивен и впечатляващ. Батерията му обаче е вградена и при проблем няма как да бъде заменена. Освен това тя не може да бъде сменена с по-качествена, и съответно издръжлива, в случай на нужда.

Инсталиране на софтуер от диск – на iPad може да се слага софтуер единствено от AppStore. Нетбуците също не разполагат с дискови устройства, но поне могат да бъдат свързани с USB дисково устройство или кабел. За съжаление, iPad не е замислен така, че да предлага подобна функционалност.

Комфортно писане – да, iPad разполага с виртуална клавиатура, благодарение на която таблетът може да се превърне в настолен компютър. Дори по време на самата презентация обаче на писането не бе наблегнато, тъй като дори тогава то не изглеждаше достатъчно комфортно. Така че за писане на дълги текстове нетбук остава доста по-добрата алтернатива.

Подобрения – нетбуците подлежат на подобрения, като слагане на допълнителна работна памет или замяна на компоненти. iPad обаче не може да бъде променян и веднъж, след като изберем своя таблет, ние завинаги оставаме с неговите характеристики. Така че сме под заплахата да имаме хард диск от едва 16 гигабайта, в случай че първоначално сметнем това за достатъчно, а после поискаме още.

авто: , последно обновена: 19.06.2012 14:11:49
Новини по темата

iPhone на Apple вече ще се продава и в Orange

Специалисти предричат бърз старт на Snow Leopard

Apple подготвя Mac без клавиатура

Windows Server 2008 отива за ябълки...

Apple пуска най-бързия Mac в историята

Windows Vista срещу Mac OS X 10.5 Leopard

iPhone трепе външни приложения след обновяване

Софтуерен бъг на Mac може да доведе до масивна загуба на данни

Apple се готви да съди куп сайтове


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог