10-те най-удобни QWERTY клавиатури на смартфони и комуникатори

24.06.2010 05:29
Семейството на мобилните телефони от няколко години смело върви към все повече прилики с преносимите компютри.

Все повече апарати имат не само високи технически параметри, много цветове на екраните си, но и пълни функционални QWERTY клавиатури. Те се превърнаха в едни от най-използваните бизнес телефони и днес, все повече хора насочват вниманието си към избор именно на такъв модел за своята работа.

За да може един комуникатор да замени до някъде работата ви с компютър, при всички положения той трябва да разполага с много удобна ергономична клавиатура. По този начин писането ще става не само по-бързо, но и ще ви изморява по-малко, давайки ви възможност да пишете много по-дълги текстове. Сега предстои да разгледаме 10-те най-удобни клавиатури на QWERTY мобилни телефони.

Motorola Milestone Този апарат постига наистина голям успех, доста функционален е, а и на външен вид изглежда почти идеален. Клавиатурата на модела се състои от четири реда и отделен пет-позиционен навигационен бутон, разположен в дясната част. Горните три реда имат по 11 бутона, а последният- 7. Сумарно всички копчета са 40 без да се брои навигацията. Разположени са плътно едно до друго, но случайни натискания на два съседни бутона не се получават, благодарение на перфектната им реализация. Най-лесно е бутоните да се натискат с нокти, което със сигурност ще се хареса на дамската аудитория. Като цяло клавиатурата е много удобна за потребителя, а всички символи на копчетата са написани ясно и с по-едър шрифт. Присъстват дори бутони Shift и Alt от двете страни. Неудобство за някои може да се стори разполагането на две букви на един бутон.

Blackberry Bold 9000 Най-често асоциираните като бизнес телефони са тези на компанията Research In Motion, известни като Blackberry. Моделът, който попада в класацията ни е Blackberry Bold 9000. Той е QWERTY моноблок без сензорен екран. Бутоните на клавиатурата му са разпределени в четири реда и заемат почти цялото пространство под екрана. Те са 35, без да се смята функционалния. Три от редовете имат по 10 бутона, а най-долният само 5. Редовете са отделени един от друг, което намалява вероятността от погрешни натискания на съседен бутон. Както при повечето QWERTY моноблокове бутоните са малко изтеглени по вертикала. В най-долния ред се намира копчето за активиране на таблицата със символите, както и два Shift. В горния ляв ъгъл са бутоните за избиране на символи, а присъства и Alt. Работата с клавиатурата е възможна с две ръце без никакви проблеми.

Nokia N97 Mini Nokia позиционира този модел като „мобилен компютър”. Обединява в себе си всички възможни комуникационни опции, голям екран и операционна система Symbian, която поддържа стотици приложения. Разбира се присъства и QWERTY клавиатура. За да се открие достъп до клавиатурата за първи път ще са нужни малко усилия, защото отварянето не е много лесно. Общия брой бутони е 38, включени са и четири навигационни бутона. Почти на всяко копче има по три символа. Всички са разположени на разстояние едно от друго от 1.5 мм. Това позволява избягване на неправилното въвеждане. Ходът на бутоните е съвсем лек и отговарящ на съвременните стандарти. Що се отнася до символите на копчетата-не са от най-едрите, но със сигурност не създават проблеми за работа. Може да се каже, че са напълно нормални.

Nokia N900 Доста често са случаите, в които появилите са на пазара модели, съчетават функционалността на други. Такъв е и случаят с Nokia N900. Моделът има екран с диагонал 3.5 инча, процесор ARM Cortex A8 с честота 600 MHz и 32 GB памет. Клавиатурата на телефона се състои от три реда бутони като първите два са с по 13 бутона, а най-долният с 12. Разположени са плътно един до друг, което понякога затруднява работата, но символите са ясно различими. Присъстват и бутони Alt, Delete и Shift, а за активиране на таблицата със символи е нужно натискането на две копчета. Ходът на бутоните обаче е перфектен и може да се каже, че това е една от най-подходящите за работа клавиатури.

Nokia E72 Този модел е смартфон с поддръжка на HSDPA, мощен процесор с честота 600 MHz, нова версия на операционната система и видоизменена клавиатура от Е71. Последната се състои от 39 копчета, разпределени в три реда по десет и един с девет. Латинските символи са в жълт цвят, а самите бутони са разположени по ширина на предния панел. Много важен момент за клавиатурата на този модел е възможността да се работи с един. Освен това апаратът разполага със сензорен панел вместо навигационен бутон, който позволява прелистването на страниците с лекота. Като цяло клавиатурата е доста добра и определено грабва вниманието.

Samsung B3410 Не само смартфоните разполагат с QWERTY клавиатура. Такава често се намира и в обикновени телефони със затворена операционна система. Такъв пример е Samsung B3410, аналог на известния Samsung Corby и отличаващ се само с наличието на клавиатура. Дизайнът на модела е направен в тийнейджърски стил, а бутоните му са с различна форма и цвят. Клавиатурата се състои от 39 бутона, разположени в четири реда: трите горни са по 10 копчета, а долният е с 9. те са отделени едно от друго с половин милиметър, затова натискането им е най-лесно с нокти.

Samsung B7620 Giorgio Armani В последно време много производители на телефони започнаха да си сътрудничат с известни дизайнерски марки. Изключение на прави и Samsung, която разработи цяла серия телефони с подкрепата на дизайнера Giorgio Armani. Един от тези модели е GT-B7620. Той има дисплей с диагонал 3.5 инча и операционна система Windows Mobile 6.5. Освен с красивия си дизайн устройството се отличава и с функционалните си възможности. Клавиатурата му се състои от четири реда: по десет бутона на горните три и 9-за най-долния. Цялостно тя изглежда наистина стилно. Копчетата са матови на златист фон и са отделени едно от друго на около милиметър, което теоретично намалява вероятността за случайно попадане на съседния бутон при работа. Копчетата са широки, но тънки. Клавиатурата на модела много напомня тази на стандартен компютър, а всички набирания се осъществяват с помощта на продължително натискане на Alt.

HTC Touch Pro 2 Последният комуникатор на HTC се появи още в началото на 2009-та година, но до днес той е търсен и харесван от потребителите. До голяма степен това се дължи на удобната му клавиатура. Апаратът представлява хоризонтален слайдер, а клавиатурата му се състои от 49 бутона. Разстоянието между тях е достатъчно, за да бъде работата с него максимално удобна. Разположението на специалните символи пък напълно съвпада с това на стандартната компютърна клавиатура. Копчетата са прекрасно разпределени, но наличието на 49 елемента не избавя потребителя от необходимостта да натиска Fn при набирането на някои символи на кирилица. Поддръжката на Windows Mobile пък позволява ползването на всички стандартни съчетания на бутоните при редактиране на текст. Недостатък на апарата като цяло са големите размери.

LG GW620 LG редовно представя на пазара за мобилни технологии смартфони с Android. Един от впечатляващите модели е LG GW620, който без съмнение е интересен и заради клавиатурата си. Тя е представена от пет реда като на най-горния са разположени цифри, както и специални символи. Присъстват и отделни копчета като Enter, Backspace и стрелки. Бутоните са разположени почти плътно един до друг, а писането на съобщения е наистина бързо. От техническа гледна точка клавиатурата е наистина качествена и стабилна.

Glofiish M700 През 2007-а година E-Ten, по-късно приобщена към Acer представи този модел, който определено си остава едно от устройствата с най-качествена QWERTY клавиатура. Тя се състои от четири реда-три с по десет бутона и един с девет. Размерите им са впечатляващо големи за подобен модел, но това само улеснява работата на потребителите. Цифровият блок се намира в дясната част и е отделен с по-тъмен цвят. Символите са ясно различими, а ходът им е лек и максимално улесняващ всички действия с апарата.

Идеална клавиатура няма, както в комуникатор, така и в ноутбук. Има обаче подходящи и това не може да не е причина за радост. Определено всички модели, разгледани в материала отговарят на съвременните стандарти и изисквания на потребителите, а клавиатурата им е една от причините те да са толкова търсени. При всички случаи обаче удобството на клавиатурата е нещо субективно, което трябва да бъде преценено от всеки лично.

авто: , последно обновена: 13.06.2012 19:00:20
Новини по темата

Whirlscape разработиха иновативна клавиатура


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:


информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле

Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог