Хакери откраднаха изходния код на част от софтуера на Adobe и данните на над 3 млн. потребители
Хакери откраднаха изходния код на част от софтуера на Adobe и данните на над 3 млн. потребители

Денят, в който Adobe беше хакнат

05.10.2013 18:50
Обезпокоителни новини от Брад Аркин, ръководител по сигурността в Adobe: хакери са имали достъп до данните за почти 3 млн. клиенти на Adobe.

Adobe получава нарастващо внимание от страна на кибер нападателите. Съвсем наскоро екипът на Adobe по сигурността откриха серия от професионални атаки срещу мрежата си, включваща незаконен достъп до информацията за клиентите, както и до изходния код на много от продуктите на Adobe. Те смятат, че тези атаки са свързани помежду си.

Това е описано в началото на доклада за външния достъп до данните за клиентите, както и до корпоративна информация, който Adobe са избрали да направят публичен чрез блог пост.

В информацията, публикувана от компанията, се казва още, че към момента разследването е показало, че нападателите са имали достъп до ID-тата на клиентите, както и до криптираните пароли в системите на Adobe. Те смятат, че е засегната информацията на над 2,9 милиона клиенти на Adobe, в т.ч. имена, криптирани номера на кредитни и дебитни карти, срокове за изтичане на профили и друга информация, свързана с поръчки от клиенти. Въпреки това от компанията твърдят, че не смятат, че нападателите са успели да разшифроват номерата на кредитните или дебитните карти, до които са имали достъп. Но това не е нещо, което твърдят със сигурност, затова потребителите им могат само да се надяват че това наистина е така.

И така почти три милиона клиенти не са съвсем наясно дали личната им информация е открадната и могат само да се надяват, че всичко с техните кредитни карти е наред. Като оставим настрана кражбата на лични данни, както се съобщава, е откраднат и кода за "Adobe Acrobat, ColdFusion, ColdFusion Builder и други продукти на Adobe". Интересно е защо не се споменават тези "други продукти". Това може да доведе само до излишни спекулации от страна на потребителите на Creative Cloud, които непрекъснато теглят актуализации за продукти на Adobe. Това важи с особена сила за Photoshop, който безспорно е един от най-използваните продукти на компанията. Може би тази информация умишлено не се съобщава, защото мисълта, че кодовете за най-известната част от софтуера им е компрометиран, драстично ще намали доверието към фирмата, продуктите и услугите, които предлага, което може да доведе до сериозен отлив на клиенти.

Малко по-късно се оказа, че от Adobe не са знаели за атаката, както и че изходният им код е бил откраднат, докато не са били информирани от компанията за сигурност Hold Security.

Веднага след публикуването на информацията за атаката над Adobe в блога им, недоволни клиенти буквално наводниха страницата им във Facebook, както и форумите на сайта им. Реакцията на компанията беше да създадат специален форум, в който да се обсъжда темата с проблемите в сигурността, но до момента никой от представителите на Adobe не са отговорили на клиентските запитвания.

Може би най-доброто, което може да направят Adobe в момента е да обявят целия софтуер, който е бил засегнат от атаката и да уведомят лично клиентите си за това чрез писмо или по друг подходящ начин.

По статията работи: , последно обновена: 05.10.2013 18:50:38
Новини по темата

Microsoft обяви, че IE9 няма да поддържа Flash

Adobe предлага подобрения в сътрудничество с Creative Suite 5

Adobe и Google партньори на Flash за Chrome

Открит е сериозен пропуск в сигурността на Apache

Photoshop стана на двадесет години

Европейци призовават "зарежете Internet Explorer"

Adobe предупреждава за "дупка" в PDF и Reader

Adobe ще пуска Flash и за мобилни устройства

Adobe Systems купува Omniture?


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог