Ще промени ли Bitcoin света

26.11.2013 23:19
Ако се чудите като нас каква е съдбата на Bitcoin и какво точно представлява това "дигитално злато", продължете да четете.

Последните няколко седмици се проведоха много срещи между „големите умове“, включително председателя на американския федерален резерв, Ben Bernanke, представители на Bank of England и други важни хора от големи институции. По-интересното е каква е връзката между тях? Всички те са решили, че Bitcoin трябва да се приеме насериозно.

До момента Bitcoin бе една дигитална форма на злато с всички си произтичащи от това спекулации, противоречия, дискусии и характеристики, перфектни за „дигиталния див запад на Интернет“, но не и за използване в реални трансакции.

Bitcoins са дело на компютри, които дяволски трудно решават математичеески операции. „Монетата“ не съществува физически, защото е виртуална валута, която съществува като компютърен файл. Няма компютър, който да може да контролира валутата. Мрежата съхранява информация за всички трансакции, направени с Bitcoins, но не може да разпознае за какво са били използвани виртуалните парични единици. Това, което е известно в цялата „виртуалната парична схема“ обаче е ID-то на компютъра-портфейл, от/към който се движат парите.

В момента е малко по-сложно да се използва валутата и като техническа възможност всъщност за сдобиване с Bitcoins и опция къде даден потребител може да изхарчи „виртуалното злато“. За да се сдобиете с виртуална валута, трябва да имате първо „портфейл“ онлайн на сайт като Blockchain.info и след това да платите на някой реално валута, за да можете да трансферирате монети, реални пари във вашия виртуален портфейл.

Адреса за плащане, тоест адреса, асоцииран с вашия онлайн портфейл, оторизиращ Bitcoin плащанията, е къс низ от произволни символи, които ако се използват внимателно е възможно да направят трансакциите анонимни. Ето защо „виртуалното злато“, което се превърна в обект на дискусии стана бързо предпочитана валута за сайтове като Silk Road и Black Market Reloaded, които позволяват на потребителите да си купува дрога анонимно по Интернет. Също така е много трудно да се отчита данък, свързан с тези парични виртуални операции, въпреки големите усилия на държави като Германия, която през август обяви, че Bitcoin са "лични пари" и трансакциите с тях трябва да бъдат облагани с данък по обичайния начин.

Bitcoin няма предимствата на парите в брой, въпреки факта, че има и безспорен плюс: всяка Bitcoin монета е обект на автентикация в мрежата. По този начин не можете да изхарчите същата монета на две различни места (не можете и да я похарчите без Интернет връзка обаче). Не е нужда да изхарчите цяла Bitcoins, всяка една може да се раздели на 100m парченца (всяко популярно още като satoshi) и да ги похарчите поотделно.

Въпреки че много хора не са чували много още за Bitcoin, всъщност е малко вероятно да откриете някой извън общността на феновоте на технологиите, който да може да разбира валутата в детайл. Какво остава някой да приема валутата като начин на плащане.

Любопитно е, че никой не знае кой е създател на Bitcoin. Счита се, че е дело на някой с псевдоним Satoshi Nakamoto. Този човек, който остава в сянка, навярно не е от японски произход, но определено знае много за криптографията, икономиката и компютърните изчисления.

Идеята за валутата се представя за първи път през ноември 2008 година в изследователски труд, споделен със специалисти по криптография. Тя грабва вниманието на общността, но минават години преди да се „изстреля“ в реалния свят като инструмент за трансакции. Първият бум на Bitcoin ни връхлетя през 2011 година и появата на валутата сигнализира, че има вниманието на достатъчно хора, за да се включат и реалните пари в играта.

Алгоритъмът за „извличане“ на Bitcoins монети е така разработен, че броят на единиците в обръщение никога няма да надмине 21m и този лимит ще бъде достигнат към 2140 година. Вече 57% от всички Bitcoins монети са създадени, а до 2017 година 75% ще бъдат създадени. Ако се опитаме да разменим Bitcoin през 2141, всеки друг компютър в мрежата би отхвърлил дигиталната валута като фалшива, тъй като тя на практика не може да е била създадена според правилата на валутата.

Броят на компаниите, които приемат плащания с Bitcoin, нараства и няколко компании за обработване на разплащания като Bitpay правят реални пари от валутата. Трудно е да се намери точния брой традиционни транскации, предвид, че най-често Bitcoins ае ползват за купуван на дрога от най-тъмните кътчета на Интернет.

Няма някаква причина, поради която Bitcoin да трябва да има някаква стойност. Единствената причина, поради която хората искат да платят истински пари за валутата е...и други хора са готови да купят дигитална валута. Оставяме философските и психологически нюанси във връзка с предишното изречение настрана, тъй като по-интересното е, че експерти-икономисти твърдят, че Bitcoin може да се превърне в част от бъдещето на нашата икономика. Точно в противоположна посока е промяната, която започна октомври миналата година, когато Европейската Централна банка обяви, Bitcoin е „типична за пирамидните схеми“. Този месец Федералният Резерв на Чикаго коментира, че валутата е забележително концептуално и техническо постижение, което може да се използва добре от съществуващите финансови институции (те биха могли да издават техни собствени bitcoins) и дори самите правителства.

В САЩ за готови да превърнат Bitcoin в част от валутната регулаторната рамка, една стъпка напред към легитимността на „дигиталното парично чудо“.

От 1 долар през 2011 година, Bitcoin се продаваше за 900 долара по-рано пре ноември. Сякаш започна нова златна ера, все повече и повече хора се надяват да грабнат парче от пая като продават и купуват Bitcoins. Други пък инвестират хиляди в компютри, които са специално създадени да обработват математическите операции, необходими за потвърждаване на Bitcoin трансакция.

Описвайки „златната дигитална треска“ David Birch, консултант в областта на електронните транскции, обяснява, че се сблъскваме с проблем, тъй като се опитваме да комбинираме природата на икономиката с природата на парите, които използваме. Birch говори за електронните пари от 20 години и е убеден, че сме на ръба на същата промяна, която светът и икономиката срещат преди 400 години. Причината за тази промяна е Интернет, защото дори и да ни се иска, не можем да използваме пари в брой онлайн. Съществуващите платежни системи като кредитни карти за плащане онлайн и PayPal ще претърпят промяна. Ето защо за всеки, който търси дигитален еквивалент на пари в брой, Bitcoin ще изглежда доста примамлива алтернатива.

Някои от проблемите между Bitcoin и масовото разпространение на валутата могат да бъдат решение. Но докато Bitcoin не разработи напълно функционираща банкова система, някои неща, с които сме свикнали с традиционните пари, няма да могат да работят по същия начин.

Ако валутата на бъдещето изглежда като Bitcoin, тя вероятно ще е далечен последовател на пионера. Дали технология като Bitcoin отваря прозореца на бъдещето? Бихте ли изполвали такава дигитална валута?

По статията работи: , последно обновена: 26.11.2013 23:20:56
Новини по темата

Официално! MtGox прекрати работа!

Нова виртуална валута на хоризонта!

Tiger Direct също приема Bitcoin плащания

Overstock е първия търговец, който приема Bitcoins

Честит рожден ден на Bitcoin!

Швейцария признава Bitcoin като чуждестранна валута?

Bitcoin пазарът се срива?

Британец търси твърд диск на стойност 7.5 милиона долара на сметището

Bluenio пускат Bitcoin карта на пазара?


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог