Направи си сам своята Motorola
Направи си сам своята Motorola

Моторола си поставя за цел смартфони тип "Направи си сам"

30.10.2013 00:40
Голямата компания за мобилни телефони иска да предостави възможност на потребителите си да разработват сами желаните от тях мобилни устройства.
Фирмата, собственост на Google, Motorola стартира проект Ara, за да създаде отворена, безплатна и стандартизирана платформа, която позволява на хората да изберат компонентите за своите мобилни телефони по собствено желание.

Целта на този проект е създаване на стандартизирана основа или рамка, която може поддържа различни модули в зависимост от предпочитанията и нуждите на потребителя, например свръхмощен процесор, допълнителна батерия или карти с памет за съхранение на повече музика и други.

Компанията заявява, че идеята е да изградят по-близка, изразителна и свободна връзка между потребителите, разработчиците и мобилните телефони. По този начин те искат да дадат възможността на хората да решат какви функции да има смартфона им, как да изглежда, къде и от какво да е направен, колко ще струва, какво тегло ще има, колко време ще издържа батерията му и т.н.

Идеята "направи-си-сам" на Motorola се дължи на успеха на Google с все по-широко използваната платформа за смартфони Android, която също се предлага безплатно и с отворен код и позволява на производителите да персонализират операционната система според техните нужди. Android дава и на крайните потребители повече възможност за нови добавки към смартфоните им, в сравнение с потребителите на IOS платформата на iPhone.

Моторола обяви, че работят по проект Ara повече от година, а наскоро към екипа са се включили и Phonebloks - проект с отворен код, който също работи върху създаването на модулни компоненти за смартфони, които лесно могат да бъдат заменени.

Обявяването на Ara идва след като Моторола пуснаха смартфона Moto X по-рано тази година, който позволява на клиентите да избират цветовете на предния и задния панел, както и на бутоните на телефона.

На уебсайта си Phonebloks предвиждат в онлайн магазина потребителите да могат да четат ревюта на всички компоненти за мобилни телефони, да се осигури продажба на нови и употребявани части, както и поръчка на специално проектирани телефони.

Проект Ara напомня за 80-те и 90-те г. на миналия век, когато много от потребителите, които бяха поне малко технически грамотни, правеха свои-собствени сглобки за настолни компютри, използвйки твърди дискове, захранвания, процесори и други компоненти, подбрани от тях самите. При лаптопите това е малко по-трудна задача, но компонентите все още се изработват по стандарти, така че да могат да бъдат използвани за повечето PC-та.

Моторола обявиха, че смятат работата по проекта да е открита и дори ще въведат експериментални модули. Освен това компанията планира да покани разработчици и да наеме т.нар. "Ara скаути", които да помагат в проучванията и оформянето на проекта.
По статията работи: , последно обновена: 30.10.2013 00:40:39
Новини по темата

Световните продажби на Android отбелязаха ръст от 35%

Белият iPhone 4 е готов

iPad на Apple ще остане лидер на пазара на таблети до 2015 г.

Google Instant Search става мобилен

Зевс удря и BlackBerry

И новият iPhone дава сигнални дефекти

И Acer излезе с таблет и смартфон

Google пусна приложение за отпечатване на документи през смартфон

Lenovo отделя производството на смартфони и таблети


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог