Притежаването на софтуер или данни вече няма смисъл? Всичко в облака?

27.11.2012 23:11
Психологически, а не финансов фактор е в основата на подема на cloud решенията.

Дали икономиката, базирана на абонаменти и подхранвана от облачни услуги, е бъдещето? Според двама експерти по технологиите, отговорът е да всички фирми и корпорации, независимо от вида и размера си, трябва да са готови за този нов свят.

Според Erik Berggren, вицепрезидент на отдела за клиентски резултати и глобални изследвания на факторите за успех към SAP, светът, в който живеем, еволюира към "subscription economy". Той твърди, че всичко, което искате като потребител и като бизнес клиент, е да имате полза, независимо дали става дума за транспортиране, изчислителна мощ или отговори на въпросите ви. В крайна сметка вие се стремите да получите нещо истинско и това да стане възможно най-бързо. Това е движещата сила според него.

По същия начин мисли и Don Huesman, управляващ директор на групата за иновации Wharton School of the University of Pennsylvania. Той твърди, че облачните решения са тласкани от нещо повече от прости финансови импулси и това са т.нар. "психологически фактори". Според неговото мнение, бизнес решенията обикновено се взимат на рационална основа, като разбира се и финансовите аспекти имат определена тежест, но тя обикновено остава на заден план, особено по отношение на избора на технологиите. Гъвкавостта е естествено присъща на електроннните решения и тя е това, което се търси както от обикновения потребител, така и от мениджърите на корпорации. А това води до избора на облачните решения.

Cloud заема предни позиции в нарастването на потребителски ориентираните информационни технологии. Huesman смята, че дните на големите първоначални разходи по покупката и плащането на огромни такси за поддръжка на големи софтурени продукти, са отминали, че сега идва време на по-икономичен подход към услугите, базирани на абонаменти и че в тях е бъдещето. Той твърди, че това се отнася по същия начин и до притежанието на данни, тъй като потребителят няма нужда само да ги има, но иска и да има достъп до тях по всяко време от различни устройства, които в момента са му под ръка.

По този повод Berggren коментира, че е съгласен, че вече е по-вероятно данните да идват от облака, отколкото от локални машини, което позволява съставяне на сравнителни анализи още в момента на получаване на информацията и вероятно съвсем скоро хората ще очават точно такива функционалности от своите IT приложения.

Скоростта на пазара е друг аспект от cloud computing-а - планирането и реализирането на различни начинания вече е въпрос на седмици, използвайки облачни услуги. Те биха били в огромна помощ на стартъпи, които виждат възможност и трябва бързо да се възползват от търсенето, както и за водещи корпорации - за задържането на лидерската им позиция в областта на предприемачеството. Бързата реакция става все по-важна в бизнес среда, независимо от сектора и е въпрос на професионализъм да можеш да реагираш адекватно и на време на нуждите на потребителите си и им предлагаш все по-широка гама възможности. Това гарантира, че облачните технологии тепърва ще навлизат дълбоко в бизнеса и ежедневието, като ще привличат все повече привърженици - от корпоративни структури на високо ниво до самите потребители, както това вече се случва.

В заключение, cloud computing-ът е нов начин на мислене за аутсорсинга, но до голяма степен той е и "инсорсинг". Чрез него мениджърът на бизнес "инсорсва" в организацията си най-добрите възможни практики и процеси, така че да може да се съсредоточи върху основната дейност. Така облачните приложения помагат за достигане на повече производителност и изпълнени бизнес цели.


По статията работи: , последно обновена: 27.11.2012 23:11:16
Новини по темата

Dell пуска новата си серия устройства за съхранение на данни EqualLogic

Microsoft сваля таксите за ползването на Azure

Microsoft пуска облачния офис на 28 юни

McAfee пуска нова платформа за сигурност на облачни технологии

Облачни технологии докараха главоболия на Amazon

Несигурността за данните спъва инвестициите в „облачни” технологии

„Облачно” приложение пази данните на смартфоните с Android

Анализатори предупреждават за предстоящи промени в ИТ индустрията

Savvis пуска частни "облачни" центрове за бази данни


 
Коментари

#1 Николай (28 ноe. 2012 18:55)
0
 
0
User photo  Бързи , смели , сръчни ... бързаме и по бързаме... на къде ? Облачни такси за облачни хора... разни хора- разни идеали. :39:


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог