Започва доизграждането на националната система 112

03.01.2008 13:20
Финансирането в размер на 48 млн. лв. е осигурено от бюджетния излишък за миналата година.

 През януари започва доизграждането на националната система 112 с изграждане на регионални центрове 112 в Русе, Бургас, Варна, Монтана и Пловдив съобщиха от пресцентъра на МДПБА. Ще бъде разширен и доизграден столичния център.

 Финансирането е осигурено от бюджетния излишък за миналата година. Средствата се разпределят  между институциите, отговорни за проекта - Министерството на държавната политика при бедствия и аварии – 26 млн. лева, Министерството на вътрешните работи - 6 млн. лева, Министерството на здравеопазването – 3 млн. лева и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения – 13 млн. лева.

 Телефон 112 е национална система, чието изграждане е сложен и продължителен процес, затова и европейските държави са я изграждали в продължение на 10-15 години. Целта на Комисията с откриването на процедурата е да дисциплинира страните и да ускори процесите по въвеждане на услугата.

 В края на декември българското правителство докладва пред Колегиума на ЕК за извършените до този момент стъпки по изграждането на системата за единен спешен телефон. Министерството на държавната политика при бедствия и аварии предостави на ЕК пълната информация за планираното разширение на телефон 112 в цялата страна. Комисията поддържа връзка с българските органи, за да се погрижи номерът да бъде въведен възможно най-скоро и по подходящ начин. Амбицията на МДПБА е услугата да бъде пусната в цялата страна до края на тази година.

 Първият регионален център у нас стартира в столицата на 7 юли 2007 г. и обслужва около 2 милиона души, което е 25% от населението в нашата страна.  В Център 112 работят 26 оператори и координатори, назначени след конкурс и сериозен психологически тест. Работи се по утвърдена инструкция, персоналът е обучен да дава първоначални напътствия и спасителни инструкции на обаждащите се. Над 4 000 обаждания на 12 часа постъпват на спешния телефон.

 Операторите в центъра се стремят да бъдат максимално полезни на софиянци. Голям процент от обажданията касаят инциденти от неспешен характер – ВиК и повреди в електроснабдяването, неработещи светофари, откраднати шахти и други. В тези случаи  гражданите се пренасочват към 74 телефонни номера  на съответните служби, съобщи шефът на столичния център Красимир Димитров. Броят на постъпващите сигнали рязко се увеличава при усложнена метеорологична обстановка - обилни снеговалежи, дъждове и наводнения.

 Вторият регионален център 112 ще бъде изграден в Русе.  Той е оборудван с 12 работни места и първоначално в него ще работят 45 оператори и координатори. Той се изгражда с възможности за разширение.

 За да се обезпечи законово дейността на националната система, Министерският съвет ще изготви законопроект за телефон 112, който ще гарантира нормативно услугата.

 Изпълнител на обществената поръчка ще бъде "Контракс" ЕООД, която предложи най-ниска цена на откритата процедура с предмет "Разширение и доизграждане на национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112".

 Оферти представиха фирмите Консорциум "Сименс - Електрон прогрес", "Контракс" ЕООД и "Ериксон Телекъмюникейшънс България" ЕООД.

авто: , последно обновена: 03.01.2008 13:20:02
Новини по темата

Всички мобилни телефони с еднакви зарядни устройства

Super 3G: 250Mbit/s през мобилния другата година

Япония се отказа от 2G GSM телефоните

Очаква се сериозен ръст на потреблението на мобилни услуги

Започва доизграждането на националната система 112

От 1 март стартира преносимостта на номерата между GSM операторите

Големи европейски оператори съдят еврокомисар заради роуминга

Телефонът не бил виновен за смъртта на корееца

Батерия на телефон уби човек


 
Коментари

#1 brain (4 ян. 2008 01:20)
0
 
0
User photo  При положение, че става дума голяма сум пари - интересно ми е как само две фирми са проявили интерес за тази поръчка?

#2 Mr.Proper (4 ян. 2008 01:36)
0
 
0
User photo  Много просто! Не е бил толкова "открита процедура"!
На мен пък ми е нтересно, това че къде ли не излезе тази новина, но на всякъде скатаха коя е фирмата изпълнителка, а уж говорим за "обществена поръчка"? да да

#3 brain (8 ян. 2008 01:06)
0
 
0
User photo  Някой гледа ли новините, дето някакви се обадили от Румънско на нашенското 112?:)


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог