Новини от кухнята: Android 5.0 Key Lime

22.11.2012 19:28
Какво да очакваме от новата версия на мобилната операционна система на Google.

Google не дават никакви признаци, че ще забавят темпото на развитие на операционната си система Android - Android 4.0 се появи с излизането на Galaxy Nexus в края на 2011 г., а през юли 2012 г. вече беше готов новят релийз Android 4.1 4.1 Jelly Bean, който се появи с Nexus 7.

Но въпреки че сме хора, гледащи напред и сме обсебени от актуализациите, не можехме да си представим как Google ще поддържа бързото темпо на иновациите, което вече зададе. Но ето, че изтече информаця за следващата версия на мобилната операционна система, която, ако следва същия път на развитие, както предишните, трябва да е готова за излизането на новия Nexus в края на 2012.

Източници от AndroidAndMe обаче опровергаха тази теория, като обявиха, че Google Nexus 4 ще бъде с Android Jelly Bean. Затова очакванията се изместиха към Sony и дори има мнения, че именно те ще произведат новия Nexus. Остава само да изчакаме малко и да видим резултата, а дотогава, решихме да съберем всички данни за новия Android 5.0 Key Lime и да ви ги представим заедно.

1. Производителност

Малко е дразнещо да се налага всеки път преди да си легнете да изключвате звука на телефона, мобилния интернет, да включвате airplane mode и т.н., но се очаква, че Android 5.0 ще даде автоматично решение на този проблем, което ще доведе до по-голяма производителност и съответно по-оптимално изполване на батерията на телефона Ви.

Вече успяхме да опитаме Blocking Mode, добавен към Jelly Bean в Samsung Galaxy S3 и Note 2, но ни се иска да видим пълните възможности, които тази функционалност ще ни предложи.

Ние сме били вкуса на това с блокиране на режим в Jelly Bean актуализация на Samsung за Samsung Galaxy S3 и Забележка 2, но ние бихме искали да видите функционалността разширява.

Може би нещо като Gaming mode, при който батерията е максимално продуктивна, за да има повече мощност за по-дълго време, Overnight mode, изразходващ възможно най-малко от баерията, докато спите и може би Reading mode без досаден обмен на данни и слабо фоново осветление.

Някои производители на смартфони добавят инструменти с тази цел към устройствата си (например Smart Actions, който беше добавен към интерфейса на Motorola's RAZR), но ще е хубаво да видим глобално решение на този проблем от Google.

2. По-добра поддръжа на няколко телефона

Google вече са ориентирани към решаване на проблемите на маниаците на Android, които притежават по няколко телефона и таблета, но все още има някои проблеми, които са разочароващи. Надяваме се, че те ще бъдат поправени в новата версия на Android.

3. По-добра поддръжка за социалните мрежи

В Android не са положени много усилия за интеграция на социалните мрежи и улеснение на потребителите. Повечето интересни решения в тази област идват от самите производители на телефони, които създават интересни приложения, които удовлетворяват нуждите на клиентите им, които следят няколко акаунта в различни сайтове. Блястящ пример в това отношение са Sony, които направиха блестяща интеграция на Facebook в телефоните си, а дори LG разработиха агрегатор за социални мрежи, в който включиха Facebook и Twitter. А защо тези приложения да не са част Android? Така определно ще е по-лесно.

Вярно е, че Google вършат чудесна работа по лансиране на Google+, но без да се обиждат, има много по-широко използвани мрежи, на които също би трябвало да се обърне внимание в Android.

4. Опция за чератене на линии по клавиатурата

Друга област, където производителите на смартфони и таблети са със сериозна преднина в технологично отношение в сравнение с Google, е интегрирането на "умните" алтернативни възможности за въвеждане на текст на тъч-дисплеите. HTC и Sony предлагат решенив в Swype style за въвеждане на текст чрез чертаене на линии, което е хубава опция, когато има добавени думи към телефона. Дано и Android 5.0 ни даде такъв избор.

5. Приложение за видео чат

Странно е, че Google сложиха камера на предния панел на Nexus 7 и повечето производители на мобилни устройства направиха, но така или иначе никой не разработи приложение, което да дава възможност за видео чат.

Алтернатвата е да изтеглите Skype с надеждата, че ще проработи, или да намерите друго приложение в App Store. Защо приложението Google Live See My Face Chat не е част от Android?

6. Селектиране на няколко контакта наведнъж

Секцята за контакти в Android наистина е доста полезна, но може да се внесат някои подобрения в управлението й. Какво правите например, ако искате да изпратите мейл или SMS на няколко от своите приятели? Начинът, по който в момента можете да направите това, е като търсите и добавяте всеки един по отделно. Ако имаше система, с която да можете да селектирате различни контакти чрез поставянето на отметка в общия списък, като по този начин се създава мейлинг лист в движение би било много по-лесно и вярваме, че в Android 5.0 Key Lime този проблем ще бъде решен.

7. Устройство за синхронизация на SMS-и между SIM карти

Ако постоянно сменяте SIM карти между няколко телефона, шансовете да сте загубили повечето си текстови съобщения са големи. Google съхранява съобшенията на телефона, но би било хубаво, ако можеше лесно да се прикачат към SIM-картата, към картата-памет, или имаше възможност да са включени в облак от данни, чрез който да имаме лесен достъп до всички съобщения от няколко различни устройства.

8. Опция "Никога не актуализирай"

Може би голяма част от разработчиците не биха били съгласни и затова е малко вероятно да го включат в новия Android, но би било хубаво, ако можехме да откажем постоянните актуализации на приложенията, в случай, че сме свикнали и предпочитаме да работим с текущата версия на определен инструмент, отколкото да бъдем принудени да ъпгрейднем до нова, която може да има различни проблеми или просто нтерфейсът ù да не е удобен.

9. App Преглед / свободен кодове

От край време Apple дава възможност тестване на приложенията в iTunes App Store преди покупка чрез trial версии или дори с безплатно сваляне с ограничени функционалности. Често дори организират малки състезания, за да могат апликейшъните да наберат популярност сред потребителите. Защо да не се въведе подобно нещо и в Android?

Разработчиците на приложения могат да бъдат насърчени да създават нови и нови интересни апликейшъни и да спрат да пускат версии с реклами или проблемни приложения, ако им се начислява такса за пускането на апликейшъна, но имат възможност да го рекламират и да дадат въможност на приятелите си и феновете си да тестват със ситема за промо кодове.

10. Възможности, които едва ли биха били включени в Android Key Lime, но много бихме искали да ги има

Много бихме се зарадвали, ако можем да подреждаме списъка с приложенията в Android по наш вкус ли поне да са по азбучен ред, за да не се налага непрекъснатото скролване нагоре-надолу в търсене на някой апликейшън, който не можем да се сетим кога сме свалили.

И още едно, последно желание - възможност да виждаме колко точно процента остава от батерията, вместо картинката с неясни очертания.


По статията работи: , последно обновена: 23.12.2012 11:03:09
Новини по темата

Откриха първия троянски кон в Android телефон

Анализатори с положителни отзиви за Blackberry Torch

Доставките на Android чупят всички рекорди

Google пуска Android 2.2 SDK

LG разработва базиран на Android таблет

Samsung разкрива плановете си за Galaxy Apollo

Samsung обяви новия си телефон с Android

Microsoft cъздава първото приложение за Android

Google създаде Gesture Search


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог