Android


Android е операционна система за мобилни устройства, като смартфони и табплети. Разработен е от Open Handset Alliance воден от Google.

Гиганта закупува първоначалният разработчик на софтуера, Android Inc, през 2005г.

Android се появява на бял свят на 5 ноември 2007г, заедно с обявяването на новия алианс наречен "Open Handset Alliance" - консорциум от 84 хардуерни, софтуерни и телекомуникационни компании, обявяващи се в подкрепа на отворените стандарти за мобилни устройства.

Google публикува повечето код зад Android под Apache лиценз, тоест безплатен.

Android съдържа ядро базирано на Linux kernel, с междинна среда, библиотеки и API-та написани на C и софтуер, специално разработен фреймоур, позволяващ използването на Java базирани библиотеки базирани на Apache Harmony. Android използва Dalvik виртуална машина, компилираща в реално време Dalvik код, който обикнове е "преведен" от Java байт код.

Андройд има голяма общност от програмисти създаващи апликации ("apps"), които многократко разширяват функционалостта на устройствата. Разработчиците най-често използват къстъмизирана версия на Java. Към момента има приблизително 300'000 приложения за Android.

Новини за Android
Анкета

Каква марка е мобилният ви телефон?  
noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог