Австралийската полиция ще използва лазерното сканиране

16.02.2014 18:15
Техниката на лазерният мапинг до момента се е използвала за паметници на културата, но сега ще помогне за разрешаването на заплетени криминални случаи.

Полицията в Куинсланд, Австралия, започва да използва оборудване за сканиране. Оборудването и технологията известна като лазерен мапинг ще се използват за създаването на 3D диаграми на криминални сцени.

Zebedee е мапинг скенер, разработен от CSIRO, австралийската национална агенция за научни проекти. Скенерът преди това е намерил своето приложение за пространственото проектиране на интериора на наклонената кула в Пиза, както и на други популярни дестинации за културен туризъм. Сега за първи път полицаите ще могат да се запознаят отблизо с дадена криминална сцена благодарение на скенера-помощник при събирането на информация за даден криминален случай. Скенерът се използва за генерирането на 3D карта, която е готова за 20 минути.

Ползите от новата технология са, че тя ще ограничи спънките, свързани с възпроизвеждането на дадена сцена, ще спести време и ще даде достъп до други иначе труднодостъпни райони, където може да се е случило дадено криминално деяние.

Скенерът може да измерва честота, гравитационни сили, ориентации и да действа като скенер и за по-отдалечени обекти. Скенерът измерва разстояние до 30 метра като осветява желания обект с лазер и проверява колко далече се отразява светлината. Той свободно трепти около пружината си и по този начин се върти, за да осигури допълнително разстояние до 2D сканиращата равнина.

Лабораторията към CSIRO в детайли описва дизайна и концепцията на скенера Zebedee в журнала lIEEE Transactions on Robotics през 2012 година и оттогава скенерът се разработва за комерсиални цели. Компанията, която създава скенера е английската 3D Laser Mapping. Първоначално технологията е била разработена в резултат на научно изследване, фокусирано върху 3D локализирането на обекти и картографирането им за роботи, но ето че Zebedee продължава да се развива. Последната версия на скенера има и видео камера, която предоставя снимков материал освен информация от 3D лазера. Създателите на технологията споделят, че се радват да видят как тя е в помощ на специалистите, които разрешават тежки криминални случаи.

По статията работи: , последно обновена: 16.02.2014 17:52:40
Новини по темата

Австралийската полиция ще използва лазерното сканиране


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог