Hitachi и Seagate - първи и последен по надеждност при дисковете

23.01.2014 06:47
През последните няколко месеца от облачният доставчик на дисково пространство Backblaze оглеждат статистиките и достигат до интереси заключения.

Backblaze Storage Pods е проект с отворен код, чиято цел има създаването на евтин облак с голям обем дисково простраство. Информацията за това как се изгражда хардуера, от какви части е и как се сглобява се разпространява безплатно и е свободно достъпна за всеки желаещ да изгради свой Backblaze Storage.

През последните месеци от компанията публикуваха серия от постове, в които разкриват интересни наблюдения относно хардуера, който използват, и най-вече относно твърдите дискове - най-проблемната част на всеки cloud storage.

Последните данни, които публикуваха са относно надеждността на използваните от тях твърди дискове според марката им и това колко време издържат на работния процес - някой от тях наистина живеят по-дълго. Данните се основават върху повече от 25хил. отделни единици от 15 различни твърди диска на Seagate, Hitachi и Western Digital. Всички от по-евтиния потребителски клас хард дискове.

От компанията отбелязват, че основната причина за избор на моделите е тяхната по-ниска цена, но разбира се е в техен интерес да купят по-издържливи дискове на приемлива цена. Отнема значително време за подмяната на един диск и това включва не само физическата подмяна но и времето за ребилдване на RAID масива, което води до цялостно забавяне на системата от дискове.


През последните четири години Seagate и Hitachi са предложили най-добро съотношение цена на GB, а също и що се отнася до фактора надеждност. Както се вижда от графиката по-горе Hitachi водят статистиката с едва 2% средно годишен отказ от работа (повреждане), докато нещата при Seagate изобщо не изглеждат добре с техния 8-9% отказ от работа.

След три години работа нещата не изглеждат никак добре за Seagate с честота на повредите достигаща 25%, докато при Хитачи статистиката сочи малко над 3%, а за Western Digital 5.2%.

По отношение на конкретни модели двата най-добри дискове на Хитачи са Deskstar 5K3000 и Hitachi Deskstar 7K3000 с едва 0.9 отказ от работа след период от повече от две години. От Backblaze смятат, че спрямо цената тези дискове излизат най-изгодно на компанията.

От друга страна най-лошият диск на пазара, според статистиките на Backblaze е бил диска Seagate Barracuda 7200 с 1.5TB място и почти 25% отказ от работа. Дори новия 3TB модел показва сравнително високи стойности по този показател - 9.8% на годишна база! Освен това дисковете Seagate - Barracuda LP с 2TB и WD Green 3TB са толкова ненадеждни, че изобщо не се вписват в картинката. Според Backblaze "те започват да трупат грешки веднага щом бъдат пуснати да работят", което според компанията най-вероятно се дължи на средата, в която трябва да работят, а тя е богата на вибрации.

На последно място следва да се отбележи , че компанията използва Samsung и Toshiba твърди дискове, но Backblaze все още няма статистически значими данни, тъй като няма достатъчно голям брой инсталирани от тях.

авто: , последно обновена: 22.01.2014 22:56:29
Новини по темата

Samsung постави нов рекорд за четене на данни с SSD диск.

Seagate представи безжичен диск, който може да се ползва с мобилни устройства

Hitachi и Seagate - първи и последен по надеждност при дисковете

Seagate представи впечатляващ таблет

Възходът на Slim HDD хард дисковете

Dropbox се стреми да замени хард диска

Hitachi представи иновативен автомобил за хора с увреждания

Hitachi със сосбтвен SSD контролер

Seagate пуска 4TB диск през ноември


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог