Бил Гейтс: IT гений, Интернет неудачник

16.08.2010 13:33
Как най-големият в компютърния бизнес претърпя неуспех в битката за Мрежата.

В продължение на години Бил Гейтс оглавяваше класациите за най-богат човек в света и се възприемаше като един от най-умните и находчиви бизнесмени. Но дори той не успя да разбере как да победи и в Интернет - как да намери място на монополния софтуерен гигант Microsoft в Мрежата. В крайна сметка той реши да се пенсионира, оставайки най-големият победител в компютърната ера и най-големият карък в ерата на Интернет.

Вече за никого не е тайна, че Интернет би могъл да бъде абсолютен разрушител на бизнеса. Много компании в продължение на десетилетия страдаха, гледайки как Интернет изяжда техните бизнес планове. Живеем в медийна епоха, а крахът на медийната индустрия е основното доказателство, подкрепящо горното твърдение. Вестници, списания, музика, телевизия, филми - всички традиционни модели са мъртви или все още се опитват да оцелеят. Интернет обаче успя да преобразува старите форми на бизнеса и да въздейства върху всички стопански и социални дейности в съвременния свят.

Колкото и да е странно възходът на Интернет се отрази негативно и на някои компании от сектора на технологиите, които не успяха да се възползват от неговите възможности. Няколко компании, които са възникнали преди появата на глобалната мрежа успяха да намерят начин да се адаптират в нея и да пожънат успех.

Оказва се, че тромава и сложна операционна система като последния майкрософтски продукт Windows Vista стават ненужни в Интернет ерата, където приложенията се свалят безплатно. Парите са в Мрежата и това е единственото място, където Гейтс (както и много други) не е оставил следа. Разбира се, той забелязва зараждането на Интернет, но изостава в действията си и скоро е изпреварен от Netscape.

Гейтс обаче не е свикнал да губи. На 25-годишна възраст той предпочита да лицензира една примитивна операционна система, PC-DOS, за IBM пред това да им я продаде за $80,000 - постъпка, която е определяна като един от най-умните бизнес ходове на всички времена. Бил Гейтс си дава сметка, че много компютърни производители ще копират отворената архитектура на IBM и ще създадат свои собствени компютри, след което ще имат нужда и от операционната система. Скоро PC-DOS преминава в MS-DOS, операционна система за всички клонове на IBM и по този начин Microsoft започва да се утвърждава като свързващото звено между милиони компютри по света.

От 1980 до 1994г., когато Mosaic/Netscape се появява на хоризонта Гейтс играе първокласна игра, превръщайки своята малка компания Microsoft в империя, която ще определя бъдещето. Успехът обаче се оказва заслепяващ дори и за далновиден бизнесмен като Бил. В момента, в който света на технологиите бързо се извърта от компютрите към мрежата, която ги свързва, действията на Гейтс са ограничени. Лидерският му дух го подтиква да поеме лоста на управление и на този сегмент в технологиите, опитвайки се да обвърже по-късно създадения Internet Explorer с монопола, който е създал в операционните системи. Ударът се оказва точно попадение и конкурентът Netscape моментално се срива на пазара за браузъри.

Този ход обаче се оказва незаконен. Повдигнато е обвинение срещу Microsoft за монопол. В съда Бил се държи нагло от свидетелската скамейка, демонстрирайки много удобна липса на спомени за ключови бизнес-решения. В крайна сметка постановлението на съда принуждава Гейтс да действа по-предпазливо в бъдеще. Той печели битката за браузърите, но в Интернет войната търпи все по-чести несгоди.

В следващите години Гейтс създава или купува цял набор от приложения, за да завладее Мрежата, но малко от тях успяват да пожънат успех. През 1997г. пуска уеб-базиран email клиент - Hotmail, в следващата година е създадена търсачката MSN Search; през 1999г. - чат клиентът Messenger.

Microsoft продължава да е значително по-силна компания от Google (на 44-то място в Топ500 срещу 150-то място за Google), но бизнесът на търсачката се разраства толкова бързо, че към 2010г. ще диша във врата на Редмънската компания по годишен доход.

Най-умното решение, което Бил Гейтс може да вземе сега е да се отдръпне и да направи път на умните и талантливи хора вътре в Microsoft, които знаят какво да направят (да зарежат Vista и да изоставят нейния дубликат Windows 7).

Може би това ще проработи. А ако не, сигурно ще видим как Бил Гейтс се завръща в бизнеса, готов да се бори с Мрежата още веднъж.

авто: , последно обновена: 16.08.2010 13:33:45
Новини по темата

Бил Гейтс - Microsoft планира да купи WhatsApp

Бил Гейтс влезе в ролята на Дядо Коледа

Новият редактор на сп. Wired е ... Бил Гейтс!

Бил Гейтс разкритикува iPad устройствата

Бил Гейтс предлага 100 000$ за разработка на иновативен презерватив

Форбс: Бил Гейтс все още е вторият най-богат човек в света

Уредихме се! Скоро ще пием вода от тоалетната - да ни е честито

Бил Гейтс: IT гений, Интернет неудачник

Бил Гейтс се отказа от Facebook


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог