Не са виновни хората за глобалното затопляне?

27.03.2012 11:22
Учени установиха, че не хората са предизвикали глобалното затопляне, а сме в температурен цикъл, който се повтаря на всеки 300-500 години.

Съвременните теории за глобалното затопляне бяха разбити на пух и прах след ново откритие показващо, че през средновековието нашата планета отново е била топла. След това е навлязла в цикъл на охлаждане и дори е преминала през мини "ледникова епоха".

Екип от учени, водени от геохимика Зунли Лу от Университета Сиракуза в щата Ню Йорк, е открил, че в противоречие с досегашното мнение, "Средновековен топъл период" протекъл преди около 500 до 1000 години не се ограничавал само в Европа.

В действителност, зоната се разширява по целия път до Антарктика - което означава, че Земята вече има опит с глобалното затопляне и без помощта на емисиите от CO2, резултат от човешката дейност.

В момента Международната Експертна Група по Изменение на Климата (IPCC) твърди, че средновековния топъл период е ограничен само до Европа - затова затоплянето, на което сме свидетели сега е феномен предизвикан от хората.

Въпреки това, професор Лу доказва, че това не е вярно - и доказателството се крие в рядък минерал наречен "икаит", който се формира в студените води.

"Икаит е ледената версия, на варовик", заяви Лу. "Кристалите са стабилни само при студени условия и всъщност той ще се стопи при стайна температура."

Оказва се, че водата, която поддържа кристалната структура, наричана хидратационна вода крие информация "заключена" по времето на образуване на кристала.

Тази констатация от изследователския екип на Лу , прави икаита надежден източник за изучаване на промените в климатични условия.

Учените извлекли такива кристали от бреговете на Антарктида. Те пробили до слоеве на възраст около 2000 години. За тях по-голям интерес представлявали тези на около 300-500 години - Малката ледникова епоха. С това искали да докажат, че предходното глобално затопляне е напуснало границите на Европа и е достигнало Антарктида.

Ключът за това се криел в тежките изотопи на кислорода, включени в кристалите. През хладните периоди има много, по време на топлите периоди, не.

С откриването на тези изотопи в кристалите, професорът доказва, че предходното глобално затопляне е било доста по-обширно, от колкото сме предполагали. Но той сам казва, че повече се радва на откритието на самият кристал Икаит и неговите тайни, което ще позволи изучаването на климатичните промени хиляди години назад в историята.

Изследването бе наскоро публикувано онлайн в списанието "Земята и Планетарните науки" и ще се бъде отпечатано за първи път на 1 април.

авто: , последно обновена: 27.03.2012 10:37:41
Новини по темата

Не са виновни хората за глобалното затопляне?


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог