Android с рекорден пазарен дял над осемдесет процента

17.11.2013 21:33
За първи път мобилната операционна система нa Google достигна 80% пазарен дял, BlackBerry върви към дъното.

Мобилната операционна система Android продължава да върви напред към своята доминантна позиция на пазара. Последните данни, публикувани от компанията IDC във вторник разкриват, че платформата достига цели 81% от глобалния пазарен дял на смартфони за последните три месеца от юли до септември. За първи път операционната система надминава 80% за своето сравнително кратко съществуване от 6 години.

Общо 261.1 милиона смартфона са продадени за последното тримесечие. Според данните на IDC, Android устройствата са 211.6 милиона и цифрата им е голяма особено спрямо 139.9 милиона спрямо същия период една година по-рано. „Мобилното пространство“ на смартфони е нарастнало с 39.9% спрямо миналата година.

Windows Phone и BlackBerry си сменят позициите за последните 12 месеца и последният продължава да се затруднява с убеждаването на потребителите, че неговата BB10 платформа и устройства си заслужават инвестицията.

Докато Windows Phone платформата за Q3 2012 е с едва 3.7 милиона устройства, тази година мобилната ОС успява да удвои своя дял със своите 9.5 милиона смартфона. BlackBerry обаче задвижва едва 4.5 милиона смартфона през Q3 2013, значително по-малко от 7.7 милиона за същия период миналата година.

От IDC отбелязват, че Android и Windows Phone продължават да прогресират за трето четиримесечие на 2013. Въпреки разликите в пазарния им дял, двете платформи имат един важен фактор зад успеха им: цената. И двете платформи имат избрани смартфони, които се предлагат на достатъчно ниски цени за масовия пазар, а именно масовият пазар е двигателят на целия пазар на мобилни устройства.

Въпреки големият брой продадени iPhone-и за Q3, Apple iOS бележи спад в процента си пазарен дял и съответно на мобилната платформа и се полагат 12.9% от глобалния пазар на смартфони спрямо 14.4% 12 месеца по-рано.

Последното четиримесечие бе много успешно за Android и Windows Phone, не само заради атрактивните цени, но също така и заради нарастващия брой налични устройства с по-големи екрани, които правят възможен растежа на мобилната операционна система на Google.

Почти всички производители, които работят с Android са добавили един или повече 5-7-инчови фаблета към своето продуктово портфолио.

Ryan Reith от IDC коментира, че за Q3 2013, фаблетите им се пада 21% от пазара на смартфони, което е голяма разлика спрямо 3% 12 месеца по-рано Apple се провали с пускането на фаблет и това е една от причините компанията да не може да увеличи своя пазарен дял спрямо миналата година.

Въпреки че малко позакъсняха, умовете от Apple изглежда, че най-накрая се събудиха и осъзнаха, че iPhone с голям екран може да се окаже хит сред клиентите, така че сега се говори, че технологичният гигант разработва две устройства, които най-вероятно ще бъдат пуснати на пазара през 2014 година.

По статията работи: , последно обновена: 17.11.2013 21:35:55
Новини по темата

Windows Server 2008 отива за ябълки...

Apple пуска най-бързия Mac в историята

Windows Vista срещу Mac OS X 10.5 Leopard

iPhone трепе външни приложения след обновяване

Android на Google ще ползва Гну/Линукс ядро

$10 млн. за най-добър софтуер за Android

Софтуерен бъг на Mac може да доведе до масивна загуба на данни

Индустрията чака мобилна платформа от Google

Apple се готви да съди куп сайтове


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:


информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле

Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог