Google критикуват Facebook и Apple

18.01.2013 10:25
Изпълнителният директор на Google, Лари Пейдж разкритикува сериозно продуктите на Facebook и Apple.

Изглежда, че Google са навсякъде в последно време и се очаква компанията да става още по-голяма през 2013 г., че и след това.

От социалнате мрежа с Google+, през Android устройства (смартфони и таблети), като Nexus 4 и Nexus 7, до всеизвестната търсачката, няма момент от ежедневието ни, в който Google да не е около нас.

Не може да се каже, че Google е едноличен лидер в областта, но няма как да не споменем, че определено има голям дял от пазара, особено на фона на конкуренцията от страна на Facebook и Appple.

Само няколко компании са част от "елита", борейки се за сърцата на потребителите и вероятно си мислите, че изпълнителният директор на Google, Лари Пейдж, ще е по-загрижен за това как да се противопостави на конкуренцията.

Но следейки изявленията му напоследък, оставаме с впечатлението, че той не се притеснява за това и смята, че Google успяват, защото правят нещо различно от останалите компании.

Faced(book)

В свое интервю за Wired Пейдж разказва за зараждането на Google+ на фона на вече установената социална мрежа Facebook. Въпреки това CEO-то на Google вярвал, че е има място за друг вариант и така започнали изграждането на G+.

Той казва, че в началото са имали сериозни проблеми и благодарение на информацията, която потребителите са споделили, са успели да разберат как те изразяват своята идентичност и да работят по подобряване на социалната си мрежа.

От друга страна Пейдж казва, че Facebook е компания, която определено има силни позиции в областта, но мнението му е, че в момента работата по продуктите им е лоша, и допълва, че за да успеят те, не е необходимо друга компания да са провали. Това, на което разчитат е, че правят нещата по по-различен начин от конкуренцията си. Изпълнителният директор на Google дава пример със ситуацията от ранните години на компанията, когато никой не вярваше, че нова търсачка може да оцелее във вече препълнената ниша.

Затова той казва, че смята за възмутително да се казва, че само една компания има място на пазара и отново дава пример с търсачката и това, че е успяла, защото е дала на хората нещо различно.

По отношение на Google+, Пейдж завършва с това, че е доволен от напредъка, който има социалната мрежа, още повече, че конкурентите са започнали да вземат идеи от тях. (Без да омаловажаваме приноса на Google в това отношение, но няма как да не отворим скоба, в която да припомним сериозното "взаимстване", да не кажем пълно копиране, на идеи от Facebook, докато Google изграждаше своята нова социална мрежа, но тези размисли ще оставим на вас...)

На фронта с Apple...

Facebook не е единствената компания, която Пейдж критикува в интервюто си Предвид, че дава рядко интевюта, той не спести мнението си и за Apple.

Той отхвърля категорично идеята, че Apple iOS е конкурент на Android. На въпроса какво мисли по повод войната, която Стийв Джобс е обявил на операционната система на Google преди време, Пейдж простичко отговаря: "И колко добре работи това?". Според статистиката, през ноември миналата година Android е на върха със 75% пазарен дял, като оставя iOS далеч зад себе си с малко по 15%.

Пейдж обяснява това с факта, че по-затворената операционна система възпрепятства иновациите и въпреки че с той не визира конкретно Apple с това изказване, целта му е ясна.

Директорът на Google допълва, че филосфията на компанията е продуктите им да са достъпни за максимално много хора, което напоследък изобщо не е лесно Според него това, че компаниите издгат стени помежду си, вместо да си сътрудничат, пречи много на нововъведенията.

Google 20XX

С Пейдж начело изглежда, че Google върви в правилната посока и ще задържи потребителите си, а също и лидерската си позиция по отношение на водещите технологии и занапред.

След придобиването на Motorola Mobility плъзнаха и слухове за нова линия смартфони и таблети Google X. А сега с новия Android Key Lime Pie на хоризонта и подготовката на цяла серия андроидски устройства за игри, които се очакват през следващата година, сериозната еволюция на операционната система на Google е очевидна.

С нетърпение очакваме и ежегодно събитие на компанията - Google IO през май, на което най-вероятно ще бъдат обявени още иновации от Пейдж.

По статията работи: , последно обновена: 18.01.2013 11:13:30
Новини по темата

Google стана на 9 години

Най-доброто от Google

Google призовава за глобални стандарти за личната информация

Google Earth - за невероятни снимки с висока резолюция

PowerPoint клонинг от Google

Нова услуга от Google - търсене на книги

Google Earth летателен симулатор

Подгониха на съд Google, Yahoo, Amazon и AOL за нарушаване на патенти

Apple, Microsoft и Dell създават и редактират статии в Wikipedia в своя полза


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог