Не Биг Брадър, а доктор Уотсън ще ни гледа: IBM суперкомпютър

15.10.2013 19:23
IBM суперкомпютър може да анализира медицинското ни „досие“ и да ни насочва към възможни диагнози.

IBM Watson суперкомпютърът получаваше какви ли не „обяви за работа“, откакто победи два от световните топ Jeopardy! Players през 2011 година. От готвач, през финансов анализатор до специалист контактен център и какво ли още не. Ето че сега след една прекарана година върху усъвършенстване на медицинските си умения, Watson е готов да се опита да помогне на докторите, които искат да подобрят диференциалните диагнози и да създадат по-добри програми за лечение.

IBM Research днес съобщи две програми в сътрудничество с Cleveland Clinic и те са създадени именно с тази цел. Първо WatsonPaths използва възможностите за получаване на въпроси/отговори от суперкомпютъра и след това се изследва дадения случай от много ъгли, за да може в реално време да се правят изводи в подкрепа или опровергаване на редица хипотези. Тези изводи са базирани на различни източници на информация, включително медицински журнали, медицински картони на пациентите и други материали.

WatsonPaths също така включва обратната връзка на лекарите, които навлизат в детайлите на медицинския текст, за да преценят дали дадени доказателства са по-важни от други и дали могат да доведат до силни заключения.

Технологията позволява на докторите да отсеят информацията по-ефективно, отколкото биха могли да се справят сами, а изкуственият интелект на Watson агрегира фактите, за да създаде възможности за различни програми за лечение. Първоначално WatsonPaths ще се използва като инструмент за обучение, проектиран да помага на студентите и лекарите да правят по-прецизни изводи и да взимат информирани решения. По този начин студентите ще подобрят и уменията си да правят правилна обосновка. Всъщност обаче реалният потенциал ни е по-ясен.

Според Dr. Neil Mehta от Cleveland Clinic, Watson вече е открил неща с някои пациенти и е успял да направи изводи за неща, които първоначално е пропуснал. Докторът допълва, че Watson не работи безупречно всеки път, но пък става все по-добър.

Втората програма, Watson EMR Assistant, се стреми да анализира много здравна информация от електронни медицински журнали и да се опита да „отключи“ скритите прозрения, които ще помогнат на терапевтите да стигат до по-добри решения.

Както IBM и Cleveland Clinic отбелязват, потенциалът на EMR още не е реализиран поради несъответствията в това как се записват данните, как се събират и организират в различните здравни системи и организации. Няма стандартизация и често липсва информация или има прекалено странни алтернативни източници на информация.

Използвайките потенциала на Watson, целта е да се обработят неструктурираните данни като лабораторни изследвания, клинични бележки, лабораторни резултати и медицински записи, които означават много взети заедно, тъй като има връзка с важни медицински събития, свързани с даден пациент. Така многократно ще се подобри процеса на взимане на решение как трябва да се лекува даден пациент.

По статията работи: , последно обновена: 15.10.2013 19:34:57
Новини по темата

Нов МЕГА комютър на IBM заработи в САЩ

Facebook поръчва 750 патента от IBM

Компютърните чипове на IBM имитират работата на мозъка

IBM с 11% ръст на печалбата през второто тримесечие

Informatica пусна система за управление на трафика

Apple ще царува в Силиконовата долина

IBM строят водно–охлаждащ се суперкомпютър

Китай с претенции за топ суперкомпютър

Oracle и IBM ще разработват OpenJDK


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог