Ще станат ли Google Glass контактни лещи?
Ще станат ли Google Glass контактни лещи?

Какво е истинското предназначение на Google Lenses?

19.01.2014 06:15
Скоро Google обявиха, че разработват умни контактни лещи за отчитане на нивата на глюкозата в кръвта. Но дали това е всичко?

Новият проект на Google за умни контактни лещи, които дейстават като неинвазивен инструмент за определяне на нивата на глюкозата, може да бъде божи дар за милиони хора, страдащи от диабет тип I. За тези, които не страдат от диабет обаче, това нововъведение може да вещае ново бъдеще.

Google обявиха, че работят по умните контактни лещи на своя официален блог късно в четвъртък. Проектът се разработва от тайната лаборатория Google X, която е инкубатор на проекти като колата без шофьор на Google и Google Glass.

Идеята на проекта е да се намери алтернативен начин за наблюдение на нивата на кръвната захар при диабетиците, без да се налага да се взима кръв с игла, а като се анализират сълзите. Това не само ще направи процедурата по-безболезнена, но ще позволи по-честото тестване и съответно регулирането на приема на инсулин.

Google Lenses са направени, като са поставени микроскопични чипове и антени с дебелина на човешки косъм между два пласта мек материал за контактни лещи. От Google казват, че така търсят начин за уведомяване на потребителя кога нивата на кръвната захар са необичайно ниски или високи, като вероятно това ще става с помощта на миниатюрни LED светлини.

Нова разработка на стара концепция

Като концепция умните контактни лещи за диабетици не е нова идея. Началото на този проект е поставено от Вашингтонския университет и Microsoft Research Connections. През декември 2011 г. Microsoft дава допълнителни детайли за проекта, като включва към тях и цитати от изследванията на Бабак Парвиз, който тогава работи за университета във Вашингтон. Сега той е един от съоснователите на проекта на Google.

Преди около година и половина Google поемат проекта от Вашингтонския университет. Другият съосновател на Google Lenses обяснява преминаването към Google с това, че в академична обстановка може да се постигнат само определени резултати, докато голямата компания е възможност да инвестират в проекта.

Според Google, контактните лещи, които в момента се тестват, са изградени от нулата в Google X и голямото предизвикателство към прототипа е използването на такива материали, които позволяват лещите да са удобни за употреба.

Бъдещи планове за умните контактни лещи

В момента фокусът на Google е върху медицинското приложение на контактните лещи. Но това не означава, че не можем да се запитаме дали този проект не може да бъде свързан и с бъдещите разработки на Google Glass.

Случайно или не, двата проекта имат обща ключова фигура, а именно Парвиз. Той е водещ проекта Google Glass, което може да се приеме като щастлива случайност, разбира се.

В този ред на мисли е интересно да се отбележат и други идеи в света на умните контактни лещи. На CES 2014 г. iOptik представиха система очила Innovega, която съчетава чифт умни очила с контактни лещи, чиято цел е да дадат на потребителя разширена реалност (augmented reality) и изживяване, близко до това на Google Glass.

На изложението говорител на iOptik обясни, че причината за обединяването на очила и контактни лещи в един продукт се налага от хардуерните ограничения, които досегашните решения създават. Той каза, че ако Google Glass е еквивалентът на вашия смартфон с екран около 24 инча, който можете да виждате пред себе си, то системата iOptik дава по-голяма резолюция на 20 пъти по-голяма площ. Това, според него, е все едно потребителят да гледа на широкоекранен телевизор, като по този начин може да вижда много повече.

Казано по друг начин, предизвикателството пред технологичните гиганти в момента е не само да се направят безжични микропроцесорни устройства, но и те да са в състояние да проектират достатъчно голям образ в окото, който да бъде полезен.

Google казаха, че минимум след 5 години умните лещи ще достигнат до потребителите и е логично да не се очаква в скоро време да се видят пълните възможности на този продукт, надграждащ Google Glass, но тази посока е най-естествената за развитието на технологията. Дори тази система да не стане част от Google Glass, няма как да не очакваме скоро след нея подобен инструмент за мониторинг на сърдечната дейност, кръвното налягане и дори откриване на специфични алергени и патогени, защото истинската магия на продуктите, които излизат от Google X лабораторията не се крие в конкретната идея, а в потенциалът за иновации, който тя предоставя за бъдещето.

По статията работи: , последно обновена: 19.01.2014 02:48:09
Новини по темата

Google стана на 10 години

Google стана на 9 години

Google приготвя подводни кабели. Една стъпка напред към Gphone?

Google под прицел - личната ви информация е в опасност!

"Израел е зъл", казва Google

Защо Google "прегръща" Windows Vista толкова силно?

Google неправилно маркира сайтове като опасни

Google полагат кабел под Тихия океан?

Най-доброто от Google


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог