Слабости на мобилните операционни системи

25.02.2013 20:32
Преглед на популярните операционни системи за смартфони и тяхната безопасност за личните ви данни.
Рядко в днешно време можете да срещнете съвременен човек, който не разполага с мобилен телефон. И това не е чудно - те имат много повече функционалности в сравнение с обикновените мобилни телефони. Но не е тайна, че тези мобилни джаджи са уязвими на атаки, а в тях са нашите лични данни. Те знаят къде сме, знаят кръга на познатите ни и, не на последно място, имат достъп до пароли, акаунти и друга "чувствителна" информация.
Ето защо решихме да направим кратък преглед на аспектите на сигурността при най-разпространените мобилни операционни системи.

iOS
В началото таз мобилна операционна система беше една от най-безопасните, но цялата ситуация се промени с въвеждането на мултитаскингът. Тази опция отвори врати за голямо разнообразие от възможности за вируси, тъй като мултитаскингът позволява те да се зареждат като фонова активност и фактът на заразяването остава скрит от потребителя.
Също така все по-достъпният jailbreak отслабва сгурността на iOS дори още повече. Статистиките[1] сочат, че jailbreak-натите устройства са по-уязвими на различни хаквания, отколкото SSH услугите. Очевидно това е слабата точка на iOS.
SSH се използва за модифициране на компонентите на файловата система на устройството и е само начин за инсталиране на приложения или друга медия на устройството, без използването на AppStore. Затова помислете два пъти преди да направите jailbreak на вашия iPhone.

Windows Phone
Мобилната операционна система от Microsoft е лидер в сравнение с всички останали операционни системи по количество мобилни вируси, изпращащи SMS от смартфона ви. Тези злонамерени приложения са опасни, защото те не само събират персонална информация, но могат да се отразят зле на портфейла ви, изпращайки съобщения до кратки телефонни номера с добавена стойност. Друг проблем, който имат Microsoft, е честото забавяне на нови ъпдейти и поправки. Докато повечето мобилни вируси са просто прехвърлени и пригодени версии на тези за десктоп, антивирусните приложения са разработени специално за мобилни платформи, което им дава някои предимства в борбата, затова можете да ги използвате.

BlackBerry
Напоследък тази операционна система често се споменава като алтернатива на iOS, тъй като има много предимства. Смята се, че е най-безопасната, тъй като е напълно затворена и кодът й се пази в тайна. Друго предимство на операционната система на BlackBerry е, че компанията пуска ъпдейти и фиксове често.
Основният недостатък на такъв тип затворена платформа е фактът, че е невъзожно да настроите устройството по ваше желание. Друг негатив на BlackBerry OS е доста скромното количество приложения, налични в техния App World.

Android
Както вече споменахме, Android OS е собственост на Google Inc., но неговият код е напълно отворен и самата операционна сиистема се разработва и модифицира от доста голяма общност от програмисти. В тази връзка, отвореният код има както предимства, така и недостатъци.
Положителният ефект е, че се разработва бързо и има голямо разнообразие от модификации за операционната система. Негативните страни са, че много вируси се разработват, за да се използват всички предимства на Android. Въпреки че Google се опитва да проверява всички приложения в Google Play за вируси, все още има много зловредни приложения.
Много хора мислят, че Android е най-уязвимата операционна система, но това не е съвсем вярно. Android е Linux-базирана система и най-уязвимата точка на операционната система е самият потребител. Това е така, защото всички приложения, които той сваля изискват неговото разрешение. Всяко приложение трябва да получи права за достъп и гледайки към заявката, която отправя към вас, можете да разпознаете вируса. Зловредните апликейшъни за Android обикновено искат позволение за неограничен достъп до интернет, достъп до контактите ви и исторята на браузъра, а също така и за изпращане на SMS или извършване на обаждания към телефонни номера. Последнте две са изключително опасни, тъй като по този начин вирусите лесно могат да откраднат пари от вашия акаунт.

В заключение можем да кажем, че всички мобилни операционни системи и платформи имат своите плюсове и минуси, но сигурността на мобилното устройство обикновено зависи от самия му потребител. И така, какво трябва да направите, за да се намали уязвимостта вашия смартфон? Опитайте се да не инсталирате приложения от ненадеждни източници, избягвайте публичните Wi-Fi мрежи и ако вашето мобилно устройство е вече заразено - занесете го при специалисти.
Надяваме се, че този преглед и препоръки ще ви помогнат не само да запазите вашата лична информация, но малко пари!
По статията работи: , последно обновена: 25.02.2013 20:43:08
Новини по темата

LG разработва базиран на Android таблет

Samsung разкрива плановете си за Galaxy Apollo

Red Hat пуска Fedora 13

Samsung обяви новия си телефон с Android

Microsoft cъздава първото приложение за Android

Google създаде Gesture Search

Samsung стартира собствен конкурент на Android

Samsung пуска смартфона Galaxy Spica в Европа

Новият BlackBerry се прицелва и в частния сектор


 
Коментари

#1 Цветелин Павлов (3 март 2013 02:09)
0
 
0
User photo  Тук май бъркате Windows Phone с Windows Mobile...


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог