Какво се случи на OpenFest 2012?

09.11.2012 06:10
OpenFest е семинар за свободен софтуер, отворени технологии, бизнеса с тях, свободното изкуство и познание.

Тази година интересът към семинара OpenFest беше изключително голям - залите бяха пълни и се оказаха недостатъчно големи за желаещите да посетят лекциите, включени в събитието. Имаше правостоящи и дори насядали по земята и по пътеката, водеща към сцената.

Какви теми бяха засегнати на семинара за отворен код тази година?

Един от въпросите беше “Защо поддържането на 700 сървъра е по-лесно от това на 3?″. Отоговор на него получихме от Васил Колев (или както повечето от вас го познават - „Крокодила”). Той обясни, че „Големите системи ни принуждават да научим някои неща, без които никога няма да можем да се справим с натоварването. Разширяването на системите е много по-лесно от разширяването на персонала и доста по-ясно като задача. Ако не се работи правилно, администраторите на системата издъхват, преди тя да е достигнала сериозен размер.”

Сред въпросите, засегнати на OpenFest 2012 беше и кои са най-честите проблеми в сигурността на уеб проектите. По тази тема обширно говори Вeселин Николов. Той обърна внимание, че над 30% от сайтовете ползват пароли в явен вид. Също така показа кои са най-често допусканите грешки при употребата на функции.

Друга интересна лекция беше по темата как да преодолеем лошите моменти и депресията. Съвети за това дадоха Васил Колев и Яна Петрова, като препоръчаха да разчупим статуквото и да правим нови неща, различни от тези, с които сме свикнали. Част от идеите, които дадоха бяха ново хоби (например готвене), интересен и дори необичаен спорт и т.н. Или, казано накратко, да си създаваме приятни емоции, просто така – за себе си. Така ще се успокоим, ще се откъснем от ежедневието и по-лесно ще се отървем от депресията и т.нар „зацикляне” - състояние, което се среща доста често при хората в IT сектора.

Последната лекция на семинара за отворен код (но не и по важност) беше на Harald Welte. Той разказа много интересни неща за GNU GPL лиценза.

В един пост няма как да се събере цялата информация и да се предадат положителните емоции от OpenFest 2012. Затова чакаме следващото, единадесето издание - OpenFest 2013!

Ние от Host.bg, се радваме, че бяхме там, за помогнем с каквото можем. За нас беше чест да сме част от събитието на отворения код!

Автор:
Новини по темата

Какво се случи на OpenFest 2012?

Десетият поред OpenFest ще се проведе на 3 и 4 ноември


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог