Учените правят пластмаса от безопасни материали

09.02.2014 18:09
Учените измислиха пластмаса, която не само има способността да се самовъзстановява, но и е направена от безопасни материали.

Вече не е нужно да мислим как можем да поправим счупената пластмаса със супер лепило. Учени от Университета в Илинойс измислиха лесен начин да се справим с увредената пластмаса. Професор Jianjun Cheng и неговият екип са използвали модификация на химичния състав на широкоразпространения пластмасов материал, за да създадат материя, която не само може да се самовъзстановява, но и да се поправи напълно все едно никога не е била разрушавана.

Тази нова субстанция е вид полиуреа, която има широко приложение в спандекса, кутиите за бои и други. Тя е по-мека, по-гъвкава материя и именно тези свойства я правят по-подходяща за процеса на „самовъзстановяване“.

Не са нужни никакви катализатори, за да може супер полиуреата да се самовъзстанови, тя дори може да осъществи процес на самовъзстановяване на стайна температура. Учените откриват, че парченце от пластмасата, което бива разделено на две, има възможността да се възстанови за по-малко от ден. Всичко, което трябва да направим е да натиснем двете части заедно и да ги оставим да престоят за една нощ. Процесът може да се ускори като се загрее полиуреата до 37 градуса, температура близка до тази на човешкото тяло.

Ключът към създаването на този материал се състои в това връзките между индивидуалните молекули на полимера да могат да издържат по-дълго. Така материалът става по-еласичен и позволява на краищата на полимерите по-лесно да се свържат отново след като са били вече разделени. Проведените тестове показват невероятни резултати.

Полиуреата, която се създава в този процес също така е много издръжлива. Тя се самовъзстановява от всяка повреда, така че малките драскотини могат сами да се поправят с течение на времето и да предотвратят образуването на по-големи увреждания. Боята, базирана на полиуреата може да запълни малките драскотини така че материята да изглежда като нова за по-дълго.

Процесът на създаване на този променен полимер не се основава на някакви странни материали или опасни агенти, той е базиран изцяло на налични съставки, които се смятат за безопасни.


По статията работи: , последно обновена: 09.02.2014 18:12:22
Новини по темата

Учените правят пластмаса от безопасни материали


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог