Кой и защо разработва Linux?

09.04.2008 08:55
Повече от 85 % от промените в ядрото на Linux се внасят от големите IT компании, такива като Red Hat, Novell, IBM и Intel

 Само 13 % от програмистите се занимават с разработката на ядрото изключително като хоби – такива са резултатите от изследване, направено по поръчка на The Linux Foundation (LF). Разработчиците на ядрото имат различни цели – някои подобряват неговата поддръжка в собственото си оборудване, други се ориентират според желанията на потребителите.

 GNU/Linux е сложна система, включваща хиляди различни пакети, от най-разпространените, такива като програмите GNU, X.org, графичните среди GNOME и KDE, до специфични за конкретна дистрибуция. Екипите разработчици на всеки проект се различават по брой, подход към работата, използваните инструменти и методите за планиране на работата. При това ядрото на Linux заема особено място сред всички останали приложения. От него зависи възможността за работа на системата GNU/Linux на различни хардуерни платформи и степента на поддръжка на различните устройства. Затова характеристиките на процеса на неговата разработка може до известна степен да служат за индикатор за цялата система GNU/Linux.

 Изследването на LF обхваща тригодишен период на разработка на ядрото (от версия 2.6.11 до версия 2.6.24) и се фокусира на такива характеристики, като честотата на версиите и промените, размер на изходните текстове на ядрото и най-главното, позволява да се получи представа кой все пак разработва ядрото на Linux.

 Статистиката показва, че средно всяка нова версия на ядрото излиза веднъж на 2,5 – 3 месеца (60 – 110 дни). Преди всичко това е свързано с избрания през 2005 г. модел на разработка, насочен към свеждане до минимум на времето между разработката на нови функции, поддръжката на нови устройства и включването им в ядрото, а така също намаляване до минимум нуждите на създателите на дистрибуции от модификация на ядрото.

 При това, броят на промените (кръпки), внасяни в ядрото има тенденцията да нараства. Събирайки тези две характеристики можем да отбележим, че в ядрото се внасят средно по 2,83 пача на час, при това в редовете на кода всеки ден в ядрото се добавят повече от 3000 реда и повече от 1400 реда се модифицират.

авто: , последно обновена: 09.04.2008 08:55:42
Новини по темата

Идва специален Windows за 100-доларови лаптопи

Ръстът на Linux при сървърите спря

Възкръсна проект за безплатни Linux драйвери

Мобилни Linux устройства ще завземат масовия пазар

Microsoft използва Линукс технология

Топ 5 Линукс дистрибуции за аудио продукция

Mandriva Linux 2008 Beta 2

Майкрософт затваря уеб сайтът си "Get the Facts"

Microsoft: Linux и Unix са нищо сравнени с Windows


 
Коментари

#1 Ru_m3n (10 апр. 2008 00:36)
0
 
0
User photo  Трябва да се има предвид обема на кода.
Отделно компаниите, които правят тези промени по ядрото, всъщност печелят от този софтуер. От друга страна тези 13% от хоби занимаващите се всъщност допринасят за 13% по-малко програмисти в екипа на компаниите използващи ядрото;)


 
Вашето мнение:

Заглавие:


информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле

Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог