Мобилтел: КРС влезе в картел с БТК Г-н Москени се отмята от подписа си

15.09.2008 08:50
Мобител ще сезира Европейската комисия и ще пристъпи към обжалване на решенията, основани на пазарните анализи на КРС

 В пълен разрез с европейската практика по прилагане на регулаторната рамка, вчера председателят на КРС г-н Божков представи драстични мерки срещу двама от тримата играчи на пазара на мобилни комуникации в страната, като така нелоялно подкрепи единствено и само групата на БТК. Предложените мерки са в противоречие с решението на КРС от януари 2008 г. и биха довели до незаконно преливане на сериозни средства от Мобилтел и Глобул към БТК. В същото време предложените мерки по отношение на фиксирания оператор са в пълен синхрон с осигурения пазарен и регулаторен комфорт на все още действащия монополист.

 Само 4 месеца след като подписа новия договор за взаимно свързване между БТК и другите мобилни оператори, новият изпълнителен директор на оператора монополист на фиксирани услуги в България г-н Москени постави ултиматум на Мобилтел и Глобул за едностранно намаление на цените за терминиране. С това писмо г-н Москени заяви публично намерението на БТК да злоупотребява с монополното си положение и едностранно и незаконно да нарушава споразумението за взаимна свързаност.

 Припомняме, че споразумението за намаление на цените за терминиране беше постигнато в началото на 2008 г. с пълното съдействие на Мобилтел и Глобул, които приеха намаление от над 35% до средата на 2009 с цел да бъде проявено положително отношение към препоръките на Европейската комисия за един от двата идентифицирани проблема на мобилния пазар. Същата подрепа бе осигурена и за въвеждането на преносимостта на мобилните номера в поставените от КРС срокове, за да бъде положително разрешен и вторият проблем.

 Въпреки положените значителни усилия и направените компромиси, Мобилтел и Глобул отново са поставени под неоправдан натиск от страна на БТК, този път с услужливата подкрепа на КРС. Точно в дните, в които изтича ултиматумът на БТК, председателят на КРС г-н Божков покани на съвместна среща Мобилтел, Глобул и БТК, на която беше представена частична информация относно изготвените пазарни анализи от страна на КРС.

 Докато Мобилтел вече десет месеца е размотаван от КРС за получаването на допълнителни номера за нови услуги за клиентите си, регулаторът е предразположен, когато се отнася до угодата на БТК. В същия период фиксираният оператор получи пълен комфорт по отношение прекомерно високите си потребителски цени, безпрецедентно разрешение за сливане с Вивател, одобрение на съмнителна система за разходите и други подобни политики, които позволяват задържането на пазарен дял от 97% и елимирането на конкуренцията на фиксираните пазари.

 „Ако икономическата логика на всеки монополист е да се стреми да запази господстващото си положение на всяка цена, то най-възмутителното в случая е, че КРС подкрепя подобна политика и дори недвусмислено показва, че е влязла в съюз с монополна фирма. Това е безпрецедентно поведение. В категорично противоречие на изконната си роля КРС представя на операторите мерки, изготвени едностранно и защитаващи целенасочено определени интереси. Опасявам се, че тази нелоялна защита на монополните интереси ще бъде представена като благо за обществото” - коментар на изпълнителния директор на Мобилтел Йозеф Винацер.

авто: , последно обновена: 15.09.2008 08:50:37
Новини по темата

Абонатите на БТК ADSL Voice ще водят безплатни разговори до 60 часа

МТел дават до 1000 безплатни минути

М-Тел пуска M-Tel Homebox в още 90 населени места

БТК увеличава часовата зона за безплатните разговори с още два часа

Мобилните оператори подписаха процедурата за преносимост на номерата

М-Тел оборудва лаборатория в Технически университет

Мобилтел търси мнението на клиентите си за мобилните услуги

М-Тел ще предложи до 50 % по-ниски цени

Мобилтел регистрира своя 5-милионен абонат


 
Коментари

#1 (7 окт. 2012 12:51)
0
 
0
User photo  За тези които не знаят,ще поясня.Цветан Василев се казва собственикът на Виваком.По една случайност е голям приятел с нашия премиер Б.Борисов.И сега по една случайност,нещата се получават в негова полза.И пак по една случайност,фирма на Цветан Василев спечели търга за цифрово излъчване на телевизията по ефирен път.


 
Вашето мнение:

Заглавие:


информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле

Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог