БТК


Българска Телекомуникационна Компания

БТК е абревиатура на Българска Телекомуникационна Компания и е бившото име на българската национална компания, която до скоро бе пълен монополист на българския пазар на комуникационни технологии.

БТК е държавен оператор до 2004г, когато българското правителство продаде 65% от капитала на компанията на Viva Ventures (Вива Венчърс). Вива Венчърс е собственост на американски инвестиционен фонд Advent International. През 2005 години, българската държава пуска на пазара и останалия пакет от акции.

Сделката за първоначалната продажба/приватизация на Българска Телекомуникационна Компания е изключително апетитна и успешна за Вива Венчърс. Като бонус те получават и лизенз за извършване на GSM мобилни услуги, с което стават третия подобен мобилен оператор в България.

Към момента Вива Венчърс притежава 90% от акциите на БТК.
Компанията има над 10хил. души персонал, 1.5 милиона фиксирани абоната, около 200хил. ADSL абоната, изградена оптична мрежа с дължина 6000км, цифрови радиорлейни линии с дължина 2000 км, мрежи за предаване на данни и Интернет в цялата страна, голяма част от които абсолютно монополно поради липса на конкурентна среда.


БТК повреди телефони за контакти


- 123 за автоматично обслужване на частни лица
- 121 за автоматично обслужване на бизнес клиенти
- 11800 телефон за справки справки и услуги чрез оператор
- 120 за национални и международни услуги чрез оператор (достъп само от фиксиран телефон)

Новини за БТК
Анкета

Каква марка е мобилният ви телефон?  
noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог