Отново режат кабели в София

27.10.2008 08:59
Интернет компания обявява награда от 5 000 лв. за всеки гражданин, който може да идентифицира извършителите

  В 1:00 ч. през нощта на 24 срещу 25 октомври неизвестни лица са срязали телекомуникационни кабели на оператора Speedy Net в софийския квартал Банишора. В резултат на саботажа временно е прекратен Интернет достъпът до всички абонати на компанията в Банишора, включително домакинства, частни фирми, болница и други държавни учреждения. Въпреки че екип на Интернет доставчика е реагирал веднага, отстранявайки повредата още същия ден, причиненото неудобство за потребителите на Speedy Net в квартала си остава факт. Сутринта на 26 октомври е отрязан и оптичен кабел, който захранва с Интернет абонатите на Speedy Net в квартал Яворов. Отново повредата е отстранена за броени часове от екип на Интернет доставчика. Късно следобед на 26 октомври отново са отрязани телекомуникационни кабели на компанията в кв. Банишора. И в трите случая не е откраднато нищо, а единственият резултат е създаване на затруднения за клиентите на Speedy Net, което показва, че става въпрос за саботаж.

  „Това е поредното посегателство срещу мрежата на голям български Интернет доставчик, което ни връща към позабравените времена на мутрите и конкуренцията с нелоялни похвати. Крайно време е тези непазарни методи за конкуренция в телекомуникационния бранш у нас да изчезнат, а компаниите да започнат да се съревновават със средства, позволени от закона. Не може едни оператори да инвестират в скъпо мрежово оборудване, качествена инфраструктура и услуги с добавена стойност за своите потребители, а други – да залагат на унищожаване на чужда инфраструктура“ - заяви Страхил Иванов, изпълнителен директор на Speedy Net.

Служителите на реда, дошли на мястото на първия саботаж, противно на всякаква логика, са посочили, че не могат да направят нищо по случая, тъй като не е извършена кражба. Въпреки, че унищожаването или повреждането на елементи от далекосъобщителната мрежа е определено за престъпление в Наказателния кодекс (чл. 216, ал. 5), а наказанието за такова деяние, е лишаване от свобода до десет години, като съдът може да постанови и лишаване от права. Нещо повече - умишленото повреждане на телекомуникационно оборудване е престъпление, което води до негативни последствия за много голям брой потребители, включително домакинства, представители на частния бизнес и държавни учреждения. Това прави подобен вид деяния не по-малко вредни и грозни, отколкото посегателство срещу мрежата на Националната електрическа компания или на други дружества за комунални услуги.

  „Speedy Net апелира органите на реда да си свършат работата и да направят нужното за откриване на извършителите на тези саботажи. Ние ще подкрепим всички действия на държавните органи и секторните организации в посока към прекратяване на нелоялната конкуренция и създаването на нормална пазарна среда за развитие на телекомуникациите. Същевременно ще бъдем твърди към всяко подобно посегателство и обявяваме награда от 5000 лв. за всеки гражданин, който може да идентифицира извършителите на саботажите“ - посочи още Страхил Иванов.

  Интернет покритие в квартал Банишора имат още Оптик ком, Надежда Нет, София Онлайн и Еър Байтс.

авто: , последно обновена: 27.10.2008 08:59:45
Новини по темата

Как да публикуваме база данни в Интернет

Телеманиаците предпочитат интернет.

Само 19% от българите имат достъп до Интернет

В Япония пускат мобилен пренос на данни със скорост 7.2 Mbit/s

Милиардер иска спиране на P2P мрежите

Възможно претоварване на световната мрежа до 2 години

Русия с най-висок ръст на интернет в Европа

МТел с нова промоция на мобилен интернет

Над 30% от населението вече ползва интернет


 
Коментари

#1 sysadmin (13 ноe. 2008 22:42)
0
 
0
User photo  Кофти за спииди нет но аз знам едно ISP което дори да не му режат кабелите пак интернета му е все едно са одрязани кабелите.
Подръжката му е супер слаба - 2 седмици оправят проблем, който след 3 дена пак се появява и така до безкрай. Събота и неделя естествено не работят. Хората им от Центъра за обаждания ти затварят телефоните без обяснение ако не ми хареса че се оплакваш че вече 2-ра седмица чакаш някой да направи нещо за да имаш интернет. Тотална простотия.
Става дума за Airbytes. Ако се чудите към кой провайдър да се насочите и това име ви е в списъка - задраскайте го веднага. В противен случай се осъждате на продължително стоене без интернет и говорене по телефона със хора които със всяка дума ти казват 'пич това не е мой проблем'.

#2 sysadmin (13 ноe. 2008 22:58)
0
 
0
User photo  Интернет НЕПровайдера за който говоря е : Airbites - Еър байтс/битс.. все едно, все боклук

#3 IvanG (11 дек. 2008 06:21)
0
 
0
User photo  Луд ли си бре? Откакто се помня (т.е. около година) като бях на Airbites за 6 месеца е спирал нетът два пъти за по часове. Но тъй като си смених блока в Банишора нямаше как да се преместя пак на тях. Не ги знам по другите квартали ама в Банишора са много добри!!! НадеждаНЕТ ми спряха нета след като ги ползвах 1 седмица, сега съм на трети провайдър.. Дано не се дъни като тях

#4 maneff (7 ян. 2009 16:29)
0
 
0
User photo  Тея Ейрбайтс освен, че имат покритие в метрото, за друго май не стават. В моя квартал (Лагера) дойдоха и купиха половината Ай-Ес-Пи-та и сега половината квартал няма нет :hyhy:
Колкото до кабелите.... от 2 години вече е незаконно да стърчат кабели и понеже полицията не си върши работата, административните акции (рязането на кабели) се прехвърля на недоволните клиенти :bravo:

#5 mlazarov (23 ян. 2009 20:16)
0
 
0
User photo  Да, те отдавна са незаконни, ама на кого му дреме :bla:
Все още има големи доставчици, които си раздават IP-тата през DHCP - какво да говорим повече...


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог