Първите електронни амбулаторни картони в България

04.03.2009 12:39
На официална церемония Николай Василев и д-р Евений Желев дадоха официален старт на национален здравен портал

 Днес, 4 март 2009 г., на официална церемония в УНСБАЛ „Св. Екатерина" министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и министърът на здравеопазването д-р Евений Желев дадоха официален старт на националния здравен портал и електронните лични амбулаторни картони (еЛАК) в България.

 Националният здравен портал е достъпен на адрес zdravenportal.bg за всички български граждани, като им осигурява достъп до актуална и точна здравна информация. Той обединява сектора здравеопазване чрез интернет и по този начин предоставя възможност за гражданите и медицинските специалисти ефективно да обменят информация без оглед на географско положение. В него могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, видове лечебни дейности, a също и пълен набор от нормативни и други документи, използвани в лекарската практика. На портала има също актуални новини от медицината и връзки с други сайтове и портали на здравна тематика.

 Порталът е интегриран със система за електронни лични амбулаторни картони. Първите потребители на тази модерна онлайн версия, заместваща традиционните хартиени здравни картони, са 40 000 държавни служители от министерства, изпълнителни агенции, областни и общински администрации от цялата страна, като 23 000 от тези служители вече са получили своите пликове с информация за регистрацията. След оценка на ефективността на системата тя ще бъде разширена за всички здравноосигурени граждани в България.

 еЛАК е здравната памет на пациента. Той е електронен аналог на личния амбулаторен картон, но с изключителна добавена стойност. Базиран е на интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на един пациент - прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации и др. За разлика от хартиената версия, в него могат да се съхраняват документи и образна диагностика. Достъпен е онлайн и по този начин е на разположение на своя притежател по всяко време и от всяко място. С него могат да се насрочват прегледи и консултации онлайн, възможни са и дистанционни консултации дори в чужбина. В еЛАК има също спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, наследствени болести, използвани лекарствени средства и информация за лица за връзка в спешни случаи.

 Потребителят има пълен контрол над своя еЛАК. Той сам решава кой да има достъп, да съхранява и променя информацията в него и кой може да я преглежда и използва. Само след оторизация от пациента лекарят може да попълва информация в еЛАК. Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис.

авто: , последно обновена: 04.03.2009 12:39:05
Новини по темата

IBM ще използва своят суперкомпютър, за да изследва човешките гени!

Xiaomi готви милионна инвестиция в здравни иновации

Супер тънък сензор в помощ на сърдечните хирурзи

Първите електронни амбулаторни картони в България


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог