Host.bg внедри Hive за да повиши надеждността на услугите си

13.09.2012 11:29
Българската хостинг компания използва на скоро провел се форум за да се похвали с нововъедението си

Какво представлява Hive?

Hive е софтуерен пакет, подобен на CloudLinux, който предлага модификации в ОС дистрибуцията и модулите на уеб сървъра Apache, предназначени за повишаване на надеждността при предлагането на споделен хостинг . Hive осигурява независимост на работата на един клиент от натоварването на останалите сайтове на хостинг сървъра и по-висока защита на клиентските данни. Пакетът включва модул за генериране на детайлна статистика за потреблението на системни ресурси и удобен уеб интерфейс за нейното използване.

Кое налага използването на Hive?

С помощта на Hive може да се следи потреблението на всеки отделен хостинг акаунт. Заедно с това Hive позволява въвеждането на лимити за отделни акаунти. Тази необходимост се налага от зачестилото спонтанно увеличение на потреблението от един хостинг акаунт. Една от причините за това е увеличеният брой на адон сайтовете, т. е. сайтовете, които работят в един акаунт. Появата на сайтовете, чиято работа е съпътствана от ефективни мейл кампании също води до пикове със 100-кратно и повече потребление на системни ресурси. С въвеждането на лимити за конкретен потребител се постига по-висока защита на всички клиенти на сървъра.

Как работи Hive?

Hive отчита използваното процесорно време от изпълняваните на уеб сървъра скриптове, за крон процесите и за заявките към базата данни. Освен това Hive дава статистика за RAM паметта, която е необходима при изпълнението на всеки скрипт, както и за обема на прочетените и записаните на твърдия диск данни. В допълнение,контролният панел на Host.bg предлага сравнение на потреблението на всеки клиент със средното за хостинг сървъра. Това е един ефективен начин за идентифициране на злонамерено използани сайтове, най-често изобщо без знанието на техните собственици, проблеми в кода или други най-разнообразни източници на непредвидено високо потребление.

За повишаване на сигурността клиентските процеси се изпълняват в осигурената за всеки клиент собствена chroot среда. Освен това клиентите работят със собствени копия на модулите на Apache, което дава гъвкавост при посрещането на специфични техни изисквания. Претоварване на хостинг сървъра от своя страна се предотвратява с помощта на въведения за обслужване в mod_cgi параметър MaxLoadLimit. Преди изпълнението на който и да е скрипт системата проверява дали не е надвишила определено натоварване (Load Average) и в зависимост от това разрешава изпълнението на скрипта. Освен другите предимства това се явява сравнително лесен начин за борба с DOS или DDOS атаки.

В дистрибуциите, включени в Hive пакета, са отстранени всички програми, които потребителят не би използвал на своя хостинг. Hive нарича тези дистрибуции BaseOS. На практика всеки клиент изпълнява скриптовете си в собствено (chroot) копие на BaseOS. По този начин изпълнението на администраторски задачи на хостинг сървъра е изцяло разделено от изпълнението на клиентските скриптове и приложения, което създава допълнителна сигурност. Заедно с това архитектурата на Hive улеснява възстановяването на работата след атака или инцидент, защото не се налага преинсталиране на цялата система.

Съвместимост и изисквания

Продуктът поддържа 6 различни версии на PHP и работи с всички версии на Apache. До момента има създадени стабилни версии за CentOS, RedHat Enterprise, Debian и Gentoo. За кода се използва Perl, а данните се събират в PostgreSQL база данни. За работа на пакета са необходими още OpenSSH и MariaDB или Percona-Server за клиентите, които искат да получат статистически данни за своите MySQL бази данни. Софтуерът, който управлява хостинг акаунтите, както и модулът за генериране на статистикете, се разпространяват с лиценз, а инструментите за визуализация на данните са с отворен код.

Автор:
Новини по темата

Десетият поред OpenFest ще се проведе на 3 и 4 ноември

Host.bg внедри Hive за да повиши надеждността на услугите си

Летните промоции на бългаската хостинг компаня - Host.bg

Host.bg предлага нови VPS услиги

Продажбата за GoDaddy ще достигне 1 милиард долара

ICN предлага отстъпка от 30%

СуперХостинг.БГ с нови параметри на реселърските си планове

СуперХостинг.БГ намаля цените на VPS услугите си

Суперхостинг.БГ удвоява хостинг параметрите, които предлага


 
Коментари

#1 (13 сеп. 2012 11:37)
1
 
1
User photo  Нищо от написаното не го виждам в админ панела в хост.бг?


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог