Нашествието на сензорните технологии

21.01.2013 11:30
Най-интересното от иновационните технологии със сензори, представени на Consumer Electronics Show.

Проникването на компютърните технологии все по-широко, скоро може да се окаже още по-близо до ежедневието ни, дори в области, които досега мислехме, че са запазена марка на фантастиката. Основният акцент на Consumer Electronics Show (CES), което се проведе в Лас Вегас от 7 до 19 януари, бяха сензорите и бъдещето пред тях. Устройствата, задвижвани със сензор, показани на изложението, обхващат широка гама от продукти, улесняващи ежедневието. Някои от иновационните сензорни технологии са насочени в помощ при отглеждане на растения и домашни любимци, а имаше и такива, които контроилират позата по време на хранене и дори приборите ви. Многобройните устройства за проследяване и контрол на съня и тренировките ви, дори не е нужно да бъдат споменавани.

Всяка една от показаните на изложението електронни "джаджи" несъмнено би била полезна за подобряване на ежедневния ни живот, но наистина ли се нуждаем от устройства, които да ни заменят и да взимат решенията вместо нас?

Например, сензорът за растения Flower Power от Parrot ви "казва" кога цветето ви има нужда от повече или по-малко слънце, вода или тор и ако всички растения, които сте гледали досега ги е сполетявала една и съща съдба - унищожаване от вредители, изсъхване, защото сте забравили да ги полеете или изгниване заради твърде много вода, но въпреки всичко градинарството е вашата страст, то защо да не използвате Flower Power?

Друг продукт от CES, който заслужава внимание, е Lapka - персонално устройство за информация и контрол на околната среда. С негова помощ можете да измерите влажността на въздуха, пестицидите в плодовете и зеленчуците (като го "включите" чрез жак за слушалки в растението), а също така получавате данни за електромагнитните полета, нивото на радиация и други. Устройството ви дава информацията благодарение на сензорен интерфейс, вграден в блок от дърво и пластмаса, които предоставя данните директно на екрана на смартфона ви.

Сред предложенията на Consumer Electronics Show е и апликейшънът EasilyDo, - многофункционално приложение, с чиято помощ можете да автоматизирате голяма част от ежедневните си задачи, като to-do листа, напомняния за рождени дни и други важни събития, сливане на дублиращи се номера в телефонния ви указател и други.

Последната технология от CES, на която ще обърнем внимание, е larklife - отново приложение за смартфони, с чиято помощ можете да подобрите начина си на живот и да изразходвате енергията си по най-оптималния начин. Програмката се грижи за здравословния ви начин на живот, като ви помага да оптимизирате начина, по който спортувате, по който се храните, по който спите, а също така включва съвети за това как да пестите енергия за важните неща, така че да сте максимално фокусирани както на работа, така и със семейството си.

Дали тези нововъведеня ще подобрят способностите ни с течение на времето (като това да разпознаваме дали някое растение трябва да бъде полято или има нужда само да го поставим на слънце, без помощта на електронна джаджа) или ще загубим тези умения и ще ги заменим с нови (вече на никой не му се налага да помни телефонни номера, например, но за сметка на това все още трябва сами да преценяваме кой мейл е спам и кой идва от реален човек). Може би само бъдещето ще покаже. Но вероятно все пак има някакъв смисъл да обмислим да позволим на новите технологии да поемат част от задачите ни.

По статията работи: , последно обновена: 22.01.2013 22:52:35
Новини по темата

iPhone Mini идва през лятото?

Нашествието на сензорните технологии

Почина откривателят на баркода

Защо някои модерни технологии са заклеймени, а други - не?

Да проникнем в мозъка чрез хардуер

Професор от Стандфорд разработва iBrain устройство

Програмирането в облака ще създаде 14 милиона нови работни места за три години

Мечтания работодател: Apple има повече от 50,000 служители

30 годишни джаджи в овалния кабинет


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог