Мобилната LIDAR технология се разраства бързо

18.03.2013 11:17
Представете си да получавате повече данни на час за околността, в която шофирате, отколкото еспертите в областта могат да ви дадат за месец!

Такъв е потенциалът на мобилния LIDAR - мощна технология, която е само на няколко години и обещава да промени начина, по който виждаме света около нас. Тя ще се прилага в областта на транспорта, хидрологията, горското стопанство, виртуалния туризъм и строителството, а почти никой не знае нищо за нея.

Този факт обаче вероятно ще е се промени благодарение на новия доклад за приложенията и настоящото състояние на технологията на мобилния LIDAR, който е завършен преди дни и вече е представен на Съвета по транспортни изследвания и на Националната академия на науките в САЩ. С негова помощ ще помогне на повече мениджъри и експерти да разберат, опитат и да се възползват от това нововъведение.

Използването на пълния потенциал на тази забележителна технология обаче е все още е доста ограничено. Твърде малко експерти са обучени да го използват, има твърде малко образователни програми за обучение, а същевременно се получават твърде много данни, които надхвърлят възможностите дори на големите агенции, а липсата на водене на последователни записи за управлението на информацията води до проблеми с обмена на информация между системите.

LIDAR е съкращение от light detecting and ranging (светлинно откриване и измерване) и е оптична технология с отдалчен достъп, която се използва за измерване на разстоянието и проучване на релефа чрез осветяване на терена с лазер и анализ на получените данни. Тази технология се използва последните 20 години най-вече за целите на въздушното картографиране. Мобилният LIDAR, за разлика от въздушния, може да осигури от 10 до 100 пъти по-точни данни, чрез добавяне на повече информационни точки, което води до по-голяма разделителна способност на изображението. По този начин може да се получи изключително точна триизмерна карта на терена.

Използвайки многократно тази технология в една и съща област, инженерите могат да получат виртуална картина на движението на нестабилен масив от хълмове. Също така може да се получи подробно изображение в горска или градска среда или почти перфектен запис на геологията на околностите. Допълнително приложение може да намери в електротехниката - една снимка на плетеницата от електропроводи преди да се запълни и покрие дупката, ще даде на строителните работници 3D карта, която да ги насочва при ремонта спукан тръбопровод.

Някой ден мобилният LIDAR може да бъде ключът към по-малко автомобилни катастрофи, за GPS в реално време, а също и да бъде използван за създадаване на невероятни визуални изображения, които ще помогнат за т.нар. "виртуален туризъм" и всеки ще може да види всяка точка на света, която пожелае, в реално време, сякаш стои там в момента. Приложенията в областта на геодезията и транспортното строителство пък са толкова сериозни, че могат да се променят цели професии.

Съвсем наскоро мобилен LIDAR е бил използван, за да помогне на космическата совалка "Endeavour" да маневрира през градските улици, за да достигне до крайна точка в Лос Анджелис.

Michael Olsen, асистент-професор по гражданско инженерство в Държавния университет в Орегон и водещ автор на доклада твърди, че развитието на технологията ще се забави докато има достатъчно експеерти, които да умеят да работят с нея и познават особеностите й. За целта той казва, че ще e необходимo разработването на подходящи образователни програми и курсове, като един обучен и лиценциран професионалист може да получава $100 000 и дори повече на годишна база и дава за пример Канада, където вече се обучават такива специалисти.

По статията работи: , последно обновена: 18.03.2013 13:59:36
Новини по темата

Супер мощен лазер ще ни пази от прелитащи космически тела

Мобилната LIDAR технология се разраства бързо


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог