Супер мощен лазер ще ни пази от прелитащи космически тела

28.07.2013 14:57
Човечеството ежедневно е застрашено от най-различни космически тела, които прелитат покрай нашата планета и във всеки един момент могат да ни ударят. Гледали сме и не малко филми с този сценарий, но все още нямаме надежден метод за защита.
Група учени обаче, работят усилено върху защитата на Земата от астероиди и метоирити, като вече са създали супер мощен лазер, познат под името DE-STAR (Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and Exploration). Той се захранва от слънчева енергия, чрез големи фотоволтаични клетки, разположени по повърхността му, а силата на самият лазер е впечатляваща. DE-STAR е способен да възпроизведе лазерен лъч с диаметър 30 метра и мощност от цели 70 гигавата. Лазерът все още не е изпратен в открития Космос, но дори и това да стане, той ще се управлява от специална наземна станция, като способностите му са доста впечатляващи.

Сигурно помните метеора, който преди няколко месеца удари Русия. Според учените, техният DE-STAR може да разтопи изцяло подобен метеор само за няколко часа, а температурата, с която лазера награва телата е няколко хиляди градуса по целзий. Това разбира се не единственото приложение на лазера, като той може да захранва други обекти, чрез микровълни, а за е максимално ефективен, трябва да разполага с крила с дължина приблизително 10 км., но това за момента е непосилно за който и да е специалист. Учените се надяват, че скоро техният DE-STAR ще бъде пуснат в употреба и ще пази планетата ни от ужасяващи сблъсъци на астероиди.

По статията работи: , последно обновена: 28.07.2013 15:17:57
Новини по темата

Доказано: Търсачките водят до затъпяване!

Учени създават материя от светлина - светлинните мечове все пак са възможни!

Има ли вероятност астероида 2013 TV135 да удари Земята?

Учени разработиха уникално хлъзгаво стъкло

Супер мощен лазер ще ни пази от прелитащи космически тела

Шведски учени откриха нов суперматериал

Внимание! Таблетите водят до пристрастяване!

Иранец създаде машина на времето?

Bluetooth имплант ще предсказва кога ще получим инфаркт


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле














noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg