Това откритие ще доведе до производството на напълно еднакви (стандартизирани) пъпеши, но и всякакви плодове. Очаква се до десет години на пазара да се появят плодове, които няма да е нужно да душим или опипваме, тъй като ще бъдат напълно еднако узрели.
За постигането на целта Испанската геномна фондация е използвала 27 427 различни гена (базирано на 450 милиона основни двойки) и така е получила идеалния модел. Това проучване е едно от най-широко обхватните по броя проучени гени.
"Намерихме 411 гена, които отговарят за издържливостта на болести. Доста по-малко от общия брой, но въпреки това пъпеша е доста приспособим към различни средни", обяснява учен работещ по проекта.
Учените са открили 89 гена, които отговарят на вкусовите и мирисните качества на плода, както и 26 гена отговарящи за цвета му.