Как ще се развива Linux през 2013 г.?

07.01.2013 23:06
Какво можем да очакваме от популярната open source операционна система?

През изминалата година се забеляза повишен интерес към Linux, а и компанията направи някои стъпки, за да улесни потребителите си и да направи по-приятно използването на операционната система.

В тази статия сме събрали няколко предвиждания как ще се развива Linux през следващата година, предвид тенденциите в момента.

1. По-"малки" Linux машини

Очевидно вълненията около Raspberry Pi нямат край и това е просто част от нарастващият брой малки и евтини машини, задвижвани с Linux, което е истинска революция в областта на компютрите, която има потенциала да даде началото на големи промени обществен и световен мащаб. Очертава се тази тенденция да продължи и през 2013 г., а и след това, благодарение на Linux, който в безплатен за употреба, със свободен код и позволява ефективно използване на ресурсите. Това дава възможност за все по-малки и по-евтини решения при разработката на компютърни конфигурации.

2. Увеличаване присъствието

Все по-трудно е да се намери голяма компания или аспект на технологичния свят, който не разчита на Linux по някакъв начин и явно тази тенденция ще се задъжи и дори ще се увеличи. И тук не става дума само за малките устройства с добавен Linux, които се използват от все повече потребители, а дори отвъд вече постигнатото чрез Linux-базирания Android. Безплатната операционна система сериозно е навлязла в света на игрите, например, а също и в автомобилната електроника, като непрекъснато разширява областите, в които се развива. Със своите малки размери, гъвкавост, достъпност за потребителите и ниската цена, на практика за Linux няма ограничения за това къде и как да бъде използвана, като по този начин тя може да е полезна за подобряване на живота за всеки от нас.

3. Пълна конкурентоспособност

Въпреки че споменахме за все по-масова употреба на Linux, все пак често споменаваното очакване, че 2013-та година ще е "Година на Linux на всеки десктоп". Но има две ключови неща, които се случиха през 2012 г. и които правят Linux по-подходящ избор за работните плотове на компютри както за фирмите, така и за индивидуалните потребители.

От една страна, Windows 8 най-накрая беше пуснат, от друга - Linux като цяло и Ubuntu по-специално, най-накрая достигнаха точка, в който характеристиките им наистина съвпадат (или дори надминават) предлаганите от Windows за масовите потребители. Ще отнеме време на мнозина да преодолят инерцията и да спрат да се доверяват на Microsoft, но сега Linux за десктоп компютри е много по-добър от когато и да било преди и със сигурност тенденцията по подобряването му ще се задържи и през следващата година.

4. Компютри с предварително инсталиран Linux

Нищо не се знае за дългосрочните перспективи на Windows, предвид че потребителите обикновено не обичатт промените. Но все пак широкият скептицизъм към Windows 8 дава основания, че повече бизнес и индивидуални потребители ще потърсят други възможности за избор. А това най-вероятно ще ги отведе до логичния избор на алтернативата Ubuntu за десктоп, тъй като и без това нараства брооят на хардуерни компоненти, които се продават с Linux. Пресен пример е новият лаптоп за разработчици на Dell - "Sputnik" - и няма съмнение, че тенденцията ще продължи и през предстоящата година. По-големият избор винаги е нещо добро за потребителите.

5. Връщане към началото

И накрая, но не на последно място, една голяма тенденция от последната година, следствие от това, че пренасянето на начина на работа от мобилните устройства на десктоп компютрите не се харесва на потребителите. Видяхме този модел при различни модерни потребителски интерфейси като Ubuntu Unity и GNOME 3, а сега и при Windows 8.

По тази причина през 2013 г. производителите на софтуер вероятно ще оценят, че не може да се прилага методът "един размер пасва на всичко" и това, че нещо се приема добре на мобилна платформа, не означава, че ще има същия ефект при десктоп машините. Връщането към класическата визия на GNOME 2 трябва да бъде урок за всички операционни системи и да се стремят да разграничават мобилната и десктоп упореби поне докато потребителите не покажат, че са готови за това.

По статията работи: , последно обновена: 08.01.2013 00:16:35
Новини по темата

Възкръсна проект за безплатни Linux драйвери

Мобилни Linux устройства ще завземат масовия пазар

Microsoft използва Линукс технология

Топ 5 Линукс дистрибуции за аудио продукция

Ubuntu v8.04 - "Hardy Heron"

Mandriva Linux 2008 Beta 2

Майкрософт затваря уеб сайтът си "Get the Facts"

Microsoft: Linux и Unix са нищо сравнени с Windows

Ubuntu 7.10 Alpha 5 с нова принтинг система и графична среда


 
Коментари

#1 (14 ян. 2013 16:36)
0
 
1
User photo  По-малко машини, ама с повече ресурси! Едно време kernel-a се събираше на дискетка, сега е по 15-20MB


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог