2012 мина под знака на облачните услуги и SDN-ите

04.01.2013 20:11
Технологичен обзор на 2012 година и какво ни чака оттук нататък.

Миналата година беше година на преоткриването за най-големите играчи в областта на информационните технологии. Microsoft внесоха съществени промени в основните си продуктови линии, като особено наблегнаха на Windows, а също така навлизат смело на хардуерния пазар с таблетите Surface. Трансформациите на облачните услуги продължават без да забавят темпото и изведнъж всяка компания стана "софтуерно управлявано (едно или друго нещо)", а в краен случай - изкупуваха стартъпите за софтуерно управлявани мрежи (SDN).

Професионалистите в областта на IT предприемачеството трудно можеха да избегнат SDN и OpenFlow през 2012 г. Open Networking Summit, проведена през април, беше фокусирана върху OpenFlow и взриви интереса към обещаващите технологии за по-гъвкава и лесна за програмиране мрежова архитектура. Стартъпи като Big Switch Networks, Plexxi, PLUMgrid, Cisco spin-in Insieme и Nicira излязоха на челнните места, бяха оценени високо и бяха купени или изкараха собствени продукти на пазара. Междувременно утвърдени имена като Brocade, Cisco, Juniper, HP и Alcatel-Lucent излязоха със собствени SDN планове като Cisco ONE например.

В същото време Amazon Web Services (AWS) можеше да е лидер на пазара с облачните технологии, но срещна сериозни проблеми с прекъсванията, като по този начин даде солидно предимство на Rackspace, Terremark, Google, Microsoft и други. Подобни проблеми с облачните си услуги срещнаха и други сайтове, като най-голям шум се вдигна около падането на Reddit, Imgur, Airbnb и Salesforce.com. Тези спирания и занапред ще продължават да повдигат въпроса до каква степен може да се има доверие в облачните технологии и дали фирмите могат да си позволят да съхраняват важни данни по този начин.

Годината беше натоварена и за OpenStack с добавянето на VMware към open source проект и стартирането на независима фондация. Пазарът на SaaS (software as a service) и IaaS (infrastructure as a service) започнаха да се изачерпват и вниманието беше насочено към PaaS (platform as a service) - предоставяне на услуги за изграждане на приложения в облака.

През 2012 имаше много случаи на дупки в сигурността като скандала около хакването на телефонния разговор между ФБР и Скотланд Ярд.

И накрая, няма как да не отбележим и пускането на Windows 8 от Microsoft. За тази операционна система се говори като за нещото, което MS са направили възможно най-зле... изобщо. Тази "двуглава" OS може да работи както с класическите клавиатура и мишка, така и да бъде управлявана чрез допир, което е доста объркващо в началото. Тук е моментът да споменем и отделната версия на Windows 8 - Windows RT - хардуерно-софтуерен пакет, базиран на ARM процесори и който не подържа традиционните Windows x86 приложения, а работи само с т.нар. Windows Store apps.

Такава беше накратко изминалата 2012. година в технологично отношение. С какво ще ни изненада новата 2013. г? Тепърва ще разберем!

По статията работи: , последно обновена: 04.01.2013 22:16:00
Новини по темата

Microsoft използва Линукс технология

Забравете за Vista Aero, нов потребителски интерфейс от Майкрософт

Пазарът на браузъра на Майкрософт пада с 9.5 процента на година

Подгониха на съд Google, Yahoo, Amazon и AOL за нарушаване на патенти

Genuine на Microsoft опирати над 12 хиляди легитимни потребители

Майкрософт затваря уеб сайтът си "Get the Facts"

Microsoft: Linux и Unix са нищо сравнени с Windows

Apple, Microsoft и Dell създават и редактират статии в Wikipedia в своя полза

Червена светлина за отворения стандарт на Microsoft


 
Коментари

#1 (14 ян. 2013 16:37)
0
 
1
User photo  Само облаци ги гонят тия - продават наема на едни железа на безбожни жени, а в крайна сметка продават едни моднати VPS-и. Пълни са с бъгове, ъптайма им е пълен ташак!
Облаци на бял кон ги веее!


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог