WikiLeaks


WikiLeaks е интернационална, онлайн, самостоятелна и с нестопанска цел организация, публикуваща частни, тайни, класифицирани и анонимни новини и информация.

Уеб сайта на организацията е стартиран през 2006г под крилото на организацията "Sunshine Press", твърдейки че в базата си данни поддържа повече от 1.2 милиона документа.

За основател, активист и главен редактор на WikiLeaks се смята австралийски интернет активист Джулиан Асандж. Друг известен сътрудник на организацията от 2011г е Kristinn Hrafnsson.

WikiLeaks пусна редица важни документи, които многократно бяха новини номер едно по много медии. Още в началото на организацията в пресата се появиха документи разкриващи разходите за войните в Афганистан и кокупционните практики в Кения. През април 2010г WikiLeaks публикува изобличаваща информация за стрелбата от 12 юли 2007г, в която от хеликопетер Апаче бяга разстреляни иракски журналисти. През юли същата година Уилилиикс публикува дневника на афганистанската война, съставен от повече от 76 хиляди документа за войната в Афганистан, съдържащи данни, прикривани от обществеността.

През октомври 2010г групата разпространява пакет от 400 хил документа под името "Иракск дневник на войната" в координация с големи медиини организации. Това позволява всяка една жертва в Ирак и в Иран да бъде картирана.

През 2011г Уикилиикс започна публикуването на 779 секретни документа отнасящи се до затворници задържани в затвора Гуантанамо

През ноември 2010 г Wikileaks си сътрудничи с големи медиини организации за публикуването на дипломатичеки телеграми от Държавният департамент на САЩ

На първи сепрември 2011г стана публично достаяние, че криптираната версия (огромен архив от нередактирани документи) се разпространява в bittorent мрежите от месеци, а ключа за декприптирането е на разположение на всеки, стига да се постарае да го потърси

Новини за WikiLeaks
Анкета

Каква марка е мобилният ви телефон?  
noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог