Излизат 16 модела Penryn процесори

08.01.2008 10:14
Точно по програма Intel пуска обновена серия от нови 45-нанометрови чипове за сървъри, настолни и преносими компютри Intel Penryn.

 Спазвайки обещанието си от миналата година, в понеделник Intel показа 16 нови продукта, включително първите 45nm процесори за преносими компютри. Всички нови чипове включват усъвършенстваната транзисторна формула на компанията, както и 45-нанометровия производствен процес. Те са предназначени да "увеличават скоростта на PC-тата, намаляват енергийните изисквания, запазват живота на батерията, помагат на околната среда и достигат до клиента в малки пакети за по-модерен и удобен компютърен дизайн", информират от корпорацията. С въвеждането на новите процесори, Intel ще предлага общо 32 десктоп, лаптоп и сървърни процесори, базирани на обновения дизайн.

 Компанията подчертава още, че ще се възползва от своите транзисторни и производствени предимства, за да създаде малки и с нисък разход на енергия високопроизводителни устройства, които ще доставят широколентов интернет достъп „във вашия джоб". Процесорите са до 25% по-малки от предишните версии така че производителите на компютри могат да създадат лъскави нови дизайни за потребителите, които да варират от стилни десктоп машини до по-малки преносими компютри.

 Мобилните процесори са общо пет. При тях интересната нова черта е възможността за допълнително удължаване на живота на батерията, реализирана чрез решението Deep Power Down Technology, което намалява използваната от процесора енергия, когато той не обработва данни или не изпълнява команди.Процесорите са основата на новото, четвърто поколение мобилни Centrino платформи, които ще използват още Mobile Intel 965 Expres чипсет и безжична мрежа, в това число и помощ по желание на потребителя за 802.11n мрежи с Intel Next-Gen Wireless-N модули.

 С тези процесори корпорацията добавя и допълнителни видео и графични възможности чрез новия набор инструкции SSE4, които дават съществен прираст в производителността за някои специфични приложения като фотообработка и работа с видео с висока разделителна способност. Новите чипове ще бъдат "брендирани" както досега с обозначенията Core 2 Extreme и Duo, а тактовите честоти на петте нови мобилни модела ще са между 2,1 и 2,8 GHz. Те не са много по-високи от тези на досегашното поколение (Merom) чипове, но пък L2 кеш паметта е увеличена до 6 MB.

 Следвайки анонса от ноември 2007 г., Intel представи още три четириядрени и 4 двуядрени процесора, създадени по 45nm технология. Първите от тези процесори ще бъдат на пазара по-късно този месец, а останалите ще се появят през първите четири месеца на годината, обещават от компанията. Компютрите, изградени на основата на новите двуядрени процесори, ще бъдат на пазара до края на януари, а на основата на четириядрените процесори - по-късно през първото четиримесечие. Корпорацията обяви и още четири Intel Xeon процесора за сървъри и работни станции, които се очаква да бъдат пуснати на пазара през първите четири месеца на 2008 г.

 Разбира се, интересни са и цените. До по-подробна информация в това отношение са се добрали колегите от сайта HardwareTech.ru, които публикуват следната ценова листа за 16-те нови Penryn-процесори на Intel, очаквани през първото тримесечие:
 

авто: , последно обновена: 08.01.2008 10:14:49
Новини по темата

Изтече информация за новите Centrino 2 процесори на Intel

Intel: след две години видеокартите ще станат ненужни

Pentium стана на 15 години

Intel ще пусне първите четириядрени процесори за лаптопи

Лаптопи за $300 от Intel - наесен

Apple пуска най-бързия Mac в историята

Излизат 16 модела Penryn процесори

AMD забавя доставянето на чиповете Barcelona

Двуядреният Celeron се очаква в началото на 2008 г


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:


информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле

Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог