МДААР прави каталог на грешни табели и надписи

20.05.2008 12:51
Министър Василев представи нова инициатива за популяризиране на правилата по време на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид.

Кирилицата е едно от културните богатства на България и с право се гордеем с нея. С приемането ни в Европейския съюз тя стана третата официална азбука на Общността. Но тази различна графична система създава редица затруднения на хората, използващи други азбуки. Това каза министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев днес, 20 май 2008 г., по време на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид. Той направи презентация за проекта „Разбираема България" и обяви нова инициатива за популяризирането на правилата за транслитерация.

По българските пътища, по карти и в Интернет могат да се видят всевъзможни варианти на имената на български населени места, улици, исторически личности и прочие. Ако за нас, българите, е ясно, че Ruse, Russe, Rouse, Rousse е един и същ град, то за чужденците това едва ли е толкова очевидно. Така страда имиджът на България като атрактивна туристическа дестинация, намалява и доверието от страна на чуждестранни инвеститори и партньори. Друг често срещан проблем е например баща и син да не могат да докажат роднинската си връзка, тъй като фамилното им име е изписано по различен начин на латиница.

Проектът „Разбираема България" на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Института за български език при БАН беше създаден през 2006 г. с цел да бъде премахнат този хаос в изписването с латински букви на българските населени места, географски и културно-исторически обекти. По проекта бяха установени ясни и твърди правила за транслитерация на българските собствени имена на латиница и още през 2006 г. с приемането на поредица нормативни актове разработените общи правила станаха задължителни за всички физически и юридически лица:

  • Протоколно решение на Министерския съвет от май 2006 г. за одобряване на резултатите от проекта и възлагане на съответните задължения на органите на изпълнителната власт
  • Промяна от септември 2006 г. в Правилника за издаване на българските документи за самоличност по отношение на създаването на възможност за привеждане на личните имена на гражданите в съответствие с правилата за транслитерация
  • Наредба №3 от 26 октомври 2006 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството за транслитерация на българските географски имена на латиница

Все още обаче няма достатъчно ясен ангажимент и активност по тази тема от страна на институциите, бизнеса и гражданите. МДААР засега няма намерение да въвежда санкциониращ механизъм, с който да принуди всички да пишат правилно българските собствени имена на латиница. Министерството полага усилия по-скоро да убеди обществото, че всички ние имаме полза проектът да успее.

авто: , последно обновена: 20.05.2008 12:51:54
Новини по темата

МДААР ще внедри система за безхартиено заседание

МДААР прави каталог на грешни табели и надписи

42 млн. лв. за МДААР от преизпълнението на приходите за 2007 г.

Приключи форума "Приложение на системи с отворен код в държавната администрация"

Отвориха офертите за ИТ търг в общините

Ясни са трите фаворита в многомилионен държавен ИТ търг


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог