МДААР ще внедри система за безхартиено заседание

30.09.2008 13:28
на общинския съвет на Кюстендил

  Проектът предвижда внедряване на софтуера за системата, обучение за работа с нея, предоставяне на необходимите преносими компютри и друга техника, поддръжка и др. Срокът за изпълнение е 180 дни.

  Системата за безхартиено заседание позволява на участниците в заседанията да се запознаят с всички документи за предстоящата сесия, ползвайки компютърната мрежа на общинския съвет. Информацията се съхранява в компютърна база данни, където електронните документи са подредени в преписки и са лесно достъпни за всеки общински съветник чрез преносим компютър. Към всяка преписка могат да се добавят както сканирани хартиени документи, така и файлове, съдържащи допълнителна информация, графики и становища на постоянните комисии.

  По време на дискусиите всеки общински съветник иска думата чрез преносимия си компютър, а председателят на общинския съвет вижда всички заявки, подредени по реда на постъпването им на екрана на своя компютър. Системата следи времето за изказване на всеки общински съветник, както и общото време на всяка партийна група. Гласуването се извършва по електронен път, а резултатите от него се отразяват автоматично в протокола от заседанието на общинския съвет. Необходимата информация от сесията се публикува и на сайта на общинския съвет.

  Използването на системата подобрява работата на общинските съвети и комуникацията им с кметовете на трите общини и с гражданите. Безхартиеното заседание означава спестено време и средства, сигурно съхранение на информацията и лесното й използване в бъдеще и не на последно място грижа за природата.

  През 2007 г. стартира пилотен проект на МДААР за внедряване на такива системи, в който бяха включени 3 общини - Казанлък, Велико Търново и Горна Оряховица. В момента системата се използва активно в Казанлък, а във Велико Търново и Горна Оряховица МДААР очаква общинските съвети да спазят своя ангажимент и да въведат в употреба предоставената им по тяхно искане система още на следващите си заседания.

  В специално споразумение към подписания днес договор общинският съвет на Кюстендил се задължава да използва внедрената система при всяко свое заседание. При виновно неизпълнение на това задължения, продължило повече от два месеца или извършено при проведени повече от две заседания на общинския съвет, общината дължи на МДААР неустойка в пълния размер на предоставената система.

авто: , последно обновена: 30.09.2008 13:28:31
Новини по темата

МДААР ще внедри система за безхартиено заседание

МДААР прави каталог на грешни табели и надписи

42 млн. лв. за МДААР от преизпълнението на приходите за 2007 г.

Приключи форума "Приложение на системи с отворен код в държавната администрация"

Отвориха офертите за ИТ търг в общините

Ясни са трите фаворита в многомилионен държавен ИТ търг


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:


информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле

Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог