Полша, Чехия и Унгария са на опашката по технологии в Европа

24.09.2008 11:58
Изследване на D-Link показва, че нивото на Интернет достъпа в страните от Централна Европа е далеч под средното за Европейския съюз

Резултатите показват, че общо около 44 % от семействата в изследвания регион имат достъп до Интернет при средно ниво за ЕС от 54 %.

Интернет достъп

Концепцията за универсален Интернет достъп за домакинствата е реализирана най-пълно в Скандинавските страни и Холандия, където почти 80 % от населението е свързано с Мрежата. В сравнение със средното потребление на Интернет в Европейския съюз, страните от Централна Европа регистрират занижени показатели. Чехия демонстрира най-добри резултати, като 52 % от домакинствата в страната имат достъп до Интернет. Много по-лоша е обаче ситуацията в Унгария, където този процент пада до 42, както и в Полша, която е последна в тази ласация с 38 %.

Най-популярна е ADSL свързаността

Болшинството от Интернет връзките, ползвани от домакинствата в страните от Централна Европа, могат да бъдат класифицирани като широколентови. Свързаността към Мрежата чрез модем е все по-малко популярна в региона - само 3% от домакинствата в Чехия използват този тип връзки към Интернет; в Унгария и Полша тази цифра е съответно 5 и 8%. В последните две държави най-често срещания достъп до Интернет е чрез ADSL: в Полша ADSL акаунтите са близо 38 % от всички Интернет връзки, а в Унгария това число стига до внушителните 48%.

Най-популярният начин за Интернет достъп в Чехия е посредством локални и градски безжични мрежи – 27 % от всички връзки. Достъпът до Мрежата през кабелен оператор е също често срещано явление:

19% в Чехия, 27 % в Полша и 30 % в Унгария.

Домашни мрежи

Растежът на потреблението на Интернет в Централна Европа обуславя и развитието на домашните безжични мрежи. Данните от изследването за D-Link показват, че в Полша и Чехия близо 15 % от домакинствата с връзка към Интернет ползват домашна мрежа с безжичен маршрутизатор. В Унгария безжичните технологии не са толкова популярни, като само 5.5 % от семействата, свързани с Интернет, имат конфигурирана Wi-Fi мрежа вкъщи.

Чехите купуват компютри, поляците - HD телевизори

Изследването, поръчано от D-Link, третира и въпроса с наличието на електронни системи в дома. Чехия води класацията за най-много закупени настолни компютри - близо 53 % от семействата притежават домашен компютър, други 42% разполагат с мултимедия плеъри, 15 % - с преносими компютри, а 8 % от населението на страната притежава видео конзоли за игри. От друга страна Полша е начело при покупките на телевизори от следващо поколение - 11 % от домакинствата в траната притежават HD или HD Ready приемник; следват Чехия и Унгария съответно с 4 и 3 %.

Унгарците водят при изполването на Интернет/IP камери в сравнение с останалите държави в региона.

Игри и видео конзоли

Според изледването на компанията, компютърните игри са най-популярни в Чехия като почти една трета от населението (28%) редовно играят на персоналните си машини. В Унгария този процент е 18, а в Полша 14.
Конзолите за видео игри са по-малко популярни и в трите страни - само 5% от чехите, 2 % от унгарците и 3 % от поляците използват подобни устройства.

авто: , последно обновена: 19.12.2011 20:36:07
Новини по темата

Как да публикуваме база данни в Интернет

Телеманиаците предпочитат интернет.

Само 19% от българите имат достъп до Интернет

В Япония пускат мобилен пренос на данни със скорост 7.2 Mbit/s

Милиардер иска спиране на P2P мрежите

Възможно претоварване на световната мрежа до 2 години

Русия с най-висок ръст на интернет в Европа

МТел с нова промоция на мобилен интернет

Над 30% от населението вече ползва интернет


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог