Какво се случи на мобилният фронт през 2009-та?

01.01.2010 17:10
Кратък анализ на мобилните технологии през 2009

Това е годината на смартфоните и то благодарение на няколко компании.На първо място това са Apple. Техният продукт iPhone разби всякакви класации за мобилни устройства и никое устройство от типа ''убиецът на iPhone'' не можа да достигне успеха на телефонът на Apple. Дали защото така е модерно, дали защото това е Apple или защото iPhone си е цял компютър - никой не знае. Факт е обаче, че телефонът на ''ябълките'' бе най-добрият. Именно той спомогна за раздвижването на пазара на смартфоните, при това до такава степен, че те минаха по продаден брой стандартните мобилни устройства, което не беш виждано никога до сега. Другото е, че iPhone направи ''тъчскрийн революция'', т.е. управление с пръст. И преди сме го виждали, но iPhone накара едва ли не и ниския клас телефон да се ''тъчскрийнизират''. Сега това е най-модерно: Телефонче с един бутон (за вкл./изкл.) и всичкото друго е с пръст. Удобство и стил отвсякъде!

Телефонът направи и революция на китайския пазар с неговите десетки китайски копия. То не бяха SkyPhone, HiPhone, WFone, CiFone (най-добрата китайска имитация), WhyPhone и какви ли не други! И преди китайските ''производители'' копираха външният вид, а често-и вътрешният (т.е. меню, икони...), но с излизането на iPhone настана бум на мобилният пазар. И то точно когато трябваше - никой не очакваше такава революция и толкова рекорди по продажби през икономическата криза, но явно и това може. Допълнително, iPhone покзаза, че не е нужно телефон да се управлява със стилус (т.е. писалка), а само чрез пръст - на удобният голям екран.

Също така в AppStore можете да намерите хиляди приложения и игри за iPhone и iPod Touch (наследник на iPhone, но по-евтин и без възможности за звънене, SMS, MMS и някой други функции, като обаче WiFi-то и голямата памет, браузера, видеото и музиката са му там), поради което iPhone стана телефона на 2009. Той се превърна в гейм конзола заради добрата си графика и започна да се конкурира и на геймиг пазара заедно с PlayStationPortable (PSP). Накратко-ако не беше iPhone, раздвижване (при това ужасно голямо) нямаше да има-или поне на мобилният пазар.

Заслужава си да споменем и RIM (Research In Motion), създатели на серията ''Blackberry''. Те отбеляза рекордни повишения в закупуването на техни устройства с окло 36%. Смартфоните им за предимно бизнес-ориентирани, и работят на Blackberry OS. Откъдето идва и следващото постижение...

Бумът на операционни системи за телефони също няма как да не се спомене.Рилийзът на Windows Mobile 6.5,новите OS Android(на Google,наричана още Google Mobile),Bada(на SAMSUNG) и новите изключителни версии на Symbian и BlackberryOS.Maemo,както и Android са Linux-базирани,а Maemo позволява стартирането на стандартните Linux приложения!Това знач,че можете да си ползвате OpenOffice например.Лошото е,че само 1-2 телефона ползват тази ОС и те са със сензорни(тъч) екрани,така,че ще чакаме Touchscreen Official Updates.Полчуиха се и нови ъпдейти на Palm

Струва си да споменем и едни чудовщни телефони-HTC HD2 със много голям дисплей и неубуздана мощ,невиждана в GSM устройство.TOSHIBA TG1 обаче даде идеята за такова-телефон със 1GHz процесор.На това му се вика телефон,а

Задължително ще споменем Sony Ericsson-телефон за геймъри(F305)медиен център със връзка за PlayStation-оставяте го включен вкъщи и ако сте с приятел на кафене със WiFi можете например да с пускате музиката от PS-то и ще се чува през телефона-все едно е във телефона,като по този нчин паметта на телефона надминава 80GB...да споменем Satio-12,1MPX чудовище със професионална оптика на камерата.XPERA X10 пък е с Android и наистина надминава всичко със многото си разнообразни функции.XPERIA Pureness пък разполага със дисплей.Добре,мислите,че ви се подиграваме?Това не е съвсем така,защото дисплея ...прозрачен?

SAMSUNG пък пуснаха Galaxy,Galaxy Spica и HD,включително и Inov8 и направиха бум на висококачествените камери и развитие на Android.

LG пуснаха нови телефони в шоколадовата си серия BL и иновативният изглед 21:9 позволяващ пълното качество на видеото и пълно преглеждане на уеб страници.

NOKIA пуснаха N97/N97 Mini и N900,както и някои много добри музикални телефони като X3 и X6.

Добре е да се спомене и обновяването на Vodafone live!,както и това на MyGlobul съдържанието.БТК и Vivatel станаха VIVACOM,а на Българският пазар станах особено популярни...китайските имитации на iPhone?

Няма как да не се отбележи и Ciphone...телефонът прекопирва iPhone и е китайски,но...процесора му е на SAMSUNG(450MHz) със Wmobile 6.5 с интерфейса на епълският телефон.Който иска iPhone със WMobile да заповяда във ShopKami и LightInTheBox.Сигурно си казвате ''е пак този iPhone''.Пак този промени мобилната индустрия завинаги...По-долу можете да видите във детайли какво е iPhone със Windows Mobile 6.1 Pro.

авто: , последно обновена: 07.09.2011 14:27:49
Новини по темата

Apple рискува да се отклони от пътя си с iPhone

Vodafone също ще продава iPhone

iPhone измества Aston Martin в класацията за "най-готин" бранд

iPhone на Apple вече ще се продава и в Orange

Google обвързва iPhone с Gmail

Пазарът на мобилни телефони в западна Европа се възстановява

Black Hat: Android, iPhone- SMS уязвимости

Излезе първото интерактивно Business Intelligence решение за iPhone

Adobe ще пусне флаш за няколко мобилни телефона, освен за iPhone


 
Коментари

#1 LifeStyle_bg (2 ян. 2010 02:50)
0
 
0
User photo  Статията е е чисто авторска-моя,извинявам се за наблягането на iPhone но както казах вече този телефн промени индустрията за мобилни апарати и вижданията ни за телефон завинаги.
Аз пък се радвам,че станах част от екипа на сайта и мога да пиша такива ревюта.

#2 chamandura (2 ян. 2010 09:12)
0
 
0
User photo  И все пак говориш за 2009-та. Iphone направи бумът 2007, а точно в тази 2009 трудно може да се каже, че Iphone има специално място. В подробности няма да навлизам, но дано след като Стив Джобс се върна на поста си есента да им влее малко ум в главата на своите сътрудници, защото ако и тази година е суха откъм новости от Apple, Iphone ще остане просто един интересен спомен. А това ще се разбере съвсем скоро на мобилния конгрес.

#3 LifeStyle_bg (2 ян. 2010 18:17)
0
 
0
User photo  Аз говорех за iPhone 3GS,с чието пускане намалиха драстично цената на 3G и наистиан направи бум едва сега.
Бум през 2007 нямаше-харесваше се,но бещше просто ''епъл''.
Бумът му е сега,сега му е модата.
А пък последните ми две изречения мн добре се се получили :hyhy: :bravo: :bravo: :bla: :39: :39: :39:
ами според мен май 2G и 3G не бяха кой знае какво на пазара,3ГС направи голямата крачкам,макар че и аз не знам с какво...а че е суха откъм новини...iPhone 3GS,SNow Leopard,iSlate(таблетът на епъл)...не съм съгласен че е бедна откъм новости,а напротив-това им беше най-силната година,защото през 2009-та айфон направи бум на пазара за смартфони,които допреди това някои хора гледаха скепчтино.
А и ако попиташ амеркинаец ''имаш ли си медиен плейер'' той ще вземе да ви попита ''ма това нещо като iPod ли е?''.Сериозно,епъл направиха революция(много голяма) на мобилният пазар,както и този в мултимедията(новите iPod,един от които чак и снима).
:39:
Според мен през 2009 айфон беше на първите тсраници и затова му отреждам това място и тук.Заслужава си,и аз съм лудо влюбен в този телефон :love: .
Така,че не съм съгласен,че епъл не са били активни 2009-напротив,-2009 е тяхната година.
Гордо можем а нарчеем 2009-та ''THe Apple's Year''.

#4 (3 ян. 2010 05:12)
0
 
0
User photo  Сложили сте снимка на един от таблетите на Nokia, това не е n900

#5 mlazarov (4 ян. 2010 23:36)
0
 
0
User photo  За коя снимка става дума?

#6 (12 ян. 2010 10:57)
0
 
0
User photo  за тази:www.unicornsite.com/wp-content/uploads/2009/10/nokia-n-900.jpg
Товане е n900.
Тук можете да видите телефона: http://maemo.nokia.com/n900/


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог