Има ли пазар за SDN мрежови операционни системи?

24.01.2013 12:00
Завръщането на мрежовите операционни системи (NOS) в контекста на облачните услуги

Имат ли бъдеще SDN (software-defined networking) мрежовите операционни системи? Отговорът на този въпрос ще бъде от решаващо значение за еволюцията на SDN стандартите и развитието на приложения, които използват SDN възможности.

SDN индустрията не е на едно мнение по този въпрос. Много привърженици и доставчици на SDN, като Open Networking Foundation, Big Switch, ADARA и Vyatta (Brocade), смятат, че мрежовата операционна система е уникален и критичен компонент за SDN архитектурата. Други доставчици на мрежови и IT услуги, като Cisco и VMware, не са съгласни, казвайки, че SDN-ите и мрежовите виртуализации, които предлагат, не изискват отделна мрежова операционна система.

Нарастването на популярността на софтуерно дефинираните мрежи (SDN) доведе до възраждане на употребата на термина "мрежова операционна система" (или "NOS" - "network operating system"). От историческа гледна точка, NOS доби популярност още през '90-те г. на миналия век, когато LAN Manager на Novell Netware, Banyan VINES и Microsoft се бореха за лидерство на пазара. Тези мрежови системи се инсталираха на стандартни сървъри и позволяваха персоналните компютри с локални мрежи (Ethernet) да станат системи за разпределение, поддържащи клиент / сървър приложения (напр. електронна поща, споделяне на файлове, директории, сигурност, база данни и управление на мрежата).

NOS Circa 2013 обикновено са описани като софтуерен (middleware) леър, който осигурява платформа за SDN приложения. Той осигурява извличане на транспортния леър и мрежовите услуги за виртуализация, предлагащ north-bound API, които упълномощават приложенията и оркестриращите системи да програмират мрежата и услугите от нея. SDN NOS е синоним на контролен слой в повечето SDN архитектурни диаграми.

Класическата дефиниция на SDN NOS е софтуер (продаващ се отделно от свързващия или маршрутизиращия хардуер), който работи на стандартен сървърен хардуер (например x86) и поддържа API-та като платформа за SDN приложения. Сред примерите за NOS са OpenFlow с включени подобрения (например от Big Switch, NEC, IBM, HP и др.) и стартъпи като ADARA, LineRate, Midokura и Brocade/Vyatta.

Cisco с IOS/ONE и Juniper с JUNOS плюс неговия SDN софтуер, може да се считат за NOS, но те са зависими от основната инфраструктура на мрежата. Пазарът на SDN е в много ранен етап и има големи възможности пред тези SDN "NOS" предложения.

Основният въпрос е дали ще има независим пазар за SDN NOS по подобие на традиционната мрежова операционна система а-ла-Novell Netware. А също и дали възможност SDN NOS да бъдат включени в дефиниран SDN контролен леър, който е тясно свързан с конкретен облак или мрежова хардуерна архитектура. Този въпрос засяга нуждата от SDN стандарти (например, northbound API) и способността на независимите софтуерни производители да поддържат SDN приложения. В крайна сметка, потребителите имат последната дума за предимствата (и недостатъците) на различните SDN NOS технологии и дали или не SDN NOS ще се превърнат във важен компонент на общия мрежови мрежа.

По статията работи: , последно обновена: 24.01.2013 14:43:12
Новини по темата

Cicso придоби компанията SolveDirect

Има ли пазар за SDN мрежови операционни системи?

2012 мина под знака на облачните услуги и SDN-ите

Amazon въведоха облачна технология

Притежаването на софтуер или данни вече няма смисъл? Всичко в облака?

Програмирането в облака ще създаде 14 милиона нови работни места за три години

Dell пуска новата си серия устройства за съхранение на данни EqualLogic

Microsoft сваля таксите за ползването на Azure

Microsoft пуска облачния офис на 28 юни


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог