Смартфонът знае коя половина на мозъка използваме

09.02.2013 21:13
Приложение за iPhone помага на учените да изследват психиката?

Приложението iDichotic за iPhone изглежда, че е толкова надеждно, колкото традиционните лабораторни изследвания. Приложението определя коя половина на мозъка е „заета“ с обработването на езика.

Някои хора използват лявата, други дясната половина на мозъка, но коя половина основно използваме за езика? Може въпросът да ви звучи малко тривиално, но от една страна, ако някога ви се наложи да се подложите на някакъв тип операция на мозъка (дано не се налага на никого!), отговорът на този въпрос може да предотврати евентуални увреждания, свързани с говора. Лабораторните изследвания ще докажат научно отговора, но приложението, което изисква само няколко минути концентрация, работи също толкова добре. Такива са резултатите от изследване, публикувано в журнала на Frontiers in Psychology.

Нещо повече, определена версия на приложението е специално програмирана за пациенти с шизофрения и им помага да подобрят способността да се фокусират. Така когато „чуват гласове“, ще могат лесно да ги изолират.

Изследванията доказват, че смартфоните могат да се използват като инструмент за психологически тестове и да отключат нов свят на невероятни нови възможности. Това споделя норвежкия експерт по психология Josef Bless, на когото първо хрумва идеята за приложението, което тества функциите на мозъка. Идеята се ражда преди няколко години, докато специалистът слуша музика на телефона си.

Приложението се нарича iDichotic, и е безплатен софтуер за iOS устройств. Приложението е изтеглено над 1000 пъти откакто е пуснато за първи път през 2011 година. През 2012 Bless, колегите му от университета в Берген и Bergen fMRI Group, решават да анализират първите 167 резултата, които получават от хора, които доброволно дават своите резултати, и ги сравняват с резултатите на 76 човека, подложени на тестове в австралийски и норвежки лаборатории. Сравнението показва, че резултатите от приложението са толкова надеждни, колкото онези от контролираните лабораторни тестове. Приложението позволява да се събира голямо количество данни по лесен и евтин начин. Учените вярват, че все повече и повече психологически тестове ще се осъществяват на смартфони.Тестът е лесен и отнема не повече от 10 минути.

След като се попълни кратък въпросник (възраст, пол, език и др.), потребителите слушат посредством слушалки серия от различни звуци (ka, ba, ta, da, ga, и pa) в продължение на три минути и кликат на онези, които смятат, че току що са чули. Различен звук се чува на всяко ухо и потребителите трябва да изберат по-отчетливите звуци. Втори тест за концентрация изисква от потребителите да слушат 5 минути, фокусирайки се на звука, който идва отляво и после отдясно.

Резултатите се оповестяват в края на петте минути време и потребителите могат да изберат анонимно да ги изпратят на изследователите.

Въпреки че е доста рано да се вълнуваме от резултатите, които все пак са част от малка статистическа извадка, възможността да се използва смартфон за редица психологически тестове може да се окаже многообещаваща и е индикатор, че технологиите и науката продължават да помагат едни на други.

По статията работи: , последно обновена: 11.02.2013 11:54:31
Новини по темата

PayPal отчете сериозен ръст в мобилните разплащания за Денят на благодарнстта

iTunes App Store с 1 милион приложения и 60 милиарда сваляния

Yahoo с нов мобилен редизайн

Google разработва уникален мобилен преводач

Twitter актуализира няколко приложения наведнъж

Yahoo придоби компанията Bignoggins, разработваща мобилни приложения

Можем ли да разберем дали ни подслушват?

Samsung представи официално флагмана си - Samsung Galaxy S4

Смартфонът знае коя половина на мозъка използваме


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог